Ekorodzice

Domowe syropy z dzikich roślin

Autor: Hanna Walczyk 2010.08.12, 11:52
Co tu dużo pisać… Skoro wiadomo, że naturalny wybór jest zawsze najlepszy, a z babcinymi przepisami mało kto może konkurować. Tym razem przygotowaliśmy dla Was naturalne sposoby na dziecięce dolegliwości.


SYROP Z BERBERYSU

Owoce berberysu dojrzewają we wrześniu i w październiku. Zwisające grona jagód są czerwone i podłużnie walcowate. Chociaż zawierają dużo cukrów są bardzo kwaśne, dlatego nie jemy ich w stanie surowym.  Zawierają również dużo witaminy C, barwników i garbników. Można  z nich robić syropy, konfitury, galaretki, wina, likiery i nalewki. Owoce berberysu działają przeciwgorączkowo i uspokajająco. Ponadto przeciwdziałają krwawieniu dziąseł. Poprawiają przemianę materii, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają lekko żółciopędnie oraz moczopędnie.

Składniki:
  • 1 kg berberysu
  • 1 kg brązowego cukru

Dojrzałe owoce berberysu przebrać, oczyścić, opłukać. Odcisnąć z nich sok w sokowirówce lub rozdusić owoce i przez gazę (rozpiętą nad rondlem) odsączyć sok. Sok wymieszać z cukrem, zagotować. Trzymać krótko na wolnym ogniu. Zlać gorący sok do słoików lub butelek, a następnie zamknąć.



SYROP Z DERENIA

Owoce derenia dojrzewają w sierpniu i we wrześniu. Są spore, czerwone i  wydłużone. Zawierają dużo witaminy C. Można je jadać na surowo, przerabiać na dżemy, soki, konfitury i nalewki. Mogą też posłużyć jako nadzienie do ciast i cukierków. Dereń rośnie w lasach i zaroślach jako krzew lub niewielkie drzewo. W medycynie ludowej dereń był stosowany na dolegliwości żołądkowe. Skutecznie radzi sobie również z biegunką u dzieci.

Składniki:
  • 1 kg derenia
  • 1 ½ kg brązowego cukru
  • 3 szklanki wody

Dojrzały dereń przebrać, oczyścić, opłukać. Z  wody i cukru zagotować syrop. Na wrzący syrop wrzucać dereń, zagotować kilka razy, odstawiając po każdym zagotowaniu. Syrop odcedzić, a  następnie zlać go do butelek lub słoików i dobrze zamknąć. Pozostałe owoce wykorzystać do kompotu.




Przeczytaj także:

Zdrowe przekąski dla dzieci - jak zrobić?

Zdrowe przekąski dla dzieci - jak zrobić?

Szukasz sprawdzonych pomysłów na zdrowe przekąski dla swojego dziecka? Postaw na smaczne i jednocześnie kolorowe składniki, które swoich wyglądem zachęcą brzdąca do podjadania. Jak zadowolić małego niejadka i skłonić go do jedzenia wyłącznie... więcej »
Słodkości w diecie małego dziecka

Słodkości w diecie małego dziecka

Kwestia słodyczy wzbudza wiele kontrowersji – niby wszyscy wiemy, że cukier rafinowany jest niezdrowy, ale jednak wyobrażamy sobie, że dziecko wychowywane przez pierwsze lata życia bez słodyczy „coś straci”. Nic bardziej mylnego! Ale... więcej »
Zdrowe przekąski

Zdrowe przekąski

W czasie świąt czy "tłustych czwartków" dobrze jest pozwalać sobie na przyjemności z umiarem. Czyli jeść tak, jak na co dzień, normalne dla nas porcje, unikać przejedzenia. Warto wybierać zdrowe przekąski. Jak bez większych wyrzeczeń... więcej »
Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Silne i zdrowe dziecko potrzebuje zjadać około pięciu pełnowartościowych oraz zrównoważonych posiłków dziennie. Podstawą zdrowej codziennej diety powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (ok. 40-50%). Zawierają one niezbędne... więcej »
Przepis na świąteczne pierniczki

Przepis na świąteczne pierniczki

Nic tak nie dopełnia świątecznej atmosfery jak zapach pieczonych pierników. Przepisów na te małe łakocie jest wiele. My prezentujemy Wam pyszną, a jednocześnie zdrową wersję. Wierzcie nam lub nie, ale sposób wykonania jest banalnie prosty.... więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »