Ekorodzice

Jak wygląda prawidłowa mikroflora jelitowa?

Autor: Artykuł rekomendacyjny 2016.11.04, 13:33

Czy wiecie, że aż 70% naszego układu odpornościowego mieści się w jelitach? Tak to właśnie one są odpowiedzialne za naszą skłonność do infekcji. Warto więc o nie zadbać w pierwszej kolejności! Jak to zrobić? Koniecznie przeczytaj ten artykuł!

Flora bakteryjna, a odporność

W naszym ciele mieszka około bilion mikroorganizmów , a największa ich liczba znajduje się w jelicie cienkim, grubym i odbytnicy. Rozwój mikroflory bakteryjnej rozpoczyna się po urodzeniu. Układ odpornościowy powstaje już w okresie prenatalnym – dziecko wraz z mlekiem matki otrzymuje przeciwciała. Następnie wraz z procesem dojrzewania, organizm uczy się wytwarzać własne antygeny, których duża część znajduje się właśnie w układzie pokarmowym. W jelitach mieście się prawie 2 kg pożądanych dla człowieka bakterii (m. in. Lactobacillus i Bifidobacterium). Niestety wiele z nich jest niszczonych, co doprowadza do zaburzeń mikroflory jelit.


Przyczyny zaburzeń mikloflory jelit

Z zaburzeniami mikloflory jelitowej mamy do czynienia, gdy dojdzie do wyjałowienia narządu z pożądanych bakterii Lactobacillus lub nadmiernego rozrostu bakterii. Dochodzi do niego w wyniku zażywania antybiotyków, spożywania złej żywności, braku ruchu czy toksyn wchłanianych przez nasze ciało w kosmetykach i zanieczyszczonym powietrzu.  Właśnie w takim momencie najczęściej dochodzi do infekcji wirusowych, bakteryjnych w obrębie przewodu pokarmowego, ale również w obszarach błon śluzowych i dróg oddechowych. Chory skarży się  często na: biegunki lub zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, zgagę, utratę wagi, wymioty i nudności.


5 sposobów jak radzić sobie z problemami jelitowymi:

  • Rada 1: Woda zdrowia doda

Ważne, aby odpowiednio nawadniać organizm. Polecamy pić dużo płynów, aby nie odwodnić organizmu. Najlepsza będzie woda niegazowana lub kranówka przefiltrowana przez filtr węglowy

  • Rada 2: Sposób przygotowania posiłków jest ważny 

Należy ograniczyć spożywanie potraw smażonych. Starajmy się w tym okresie szczególnie zwracać na to co jemy i spożywać dużo gotowanych warzyw. W przypadku ostrych biegunek wskazane jest jedzenie sucharków i potraw lekkostrawnych. 
  • Rada 3: Odpowiednia dieta to podstawa
W trakcie infekcji. Nie należy spożywać  warzyw wzdymających. Do grupy takich warzyw należą m.in.: kalafior, nasiona bobu, grochu, fasoli, soi,  brokuły, świeże ogórki, kapusta

  • Rada 4: Cukier nie krzepi

Nadmiar cukru wywiera silny negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania, ale również jest szkodliwy podczas trwania infekcji jelitowej. Należy go unikać , ponieważ szczególnie w procesie fermentacji może wzmagać biegunkę, a także uczucie wzdęcia, przelewania w jelitach.

  • Rada 5: Profilaktyka jest najważniejsza

W okresie największej zapadalności na infekcje, czyli od marca do września. Polecamy przyjmować profilaktycznie aktywne szczepy bakterii. Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakteryjne, które podane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na nasz stan zdrowia. Bakterie probiotyczne wytwarzając kwas mlekowy, nadtlenek wodoru i białka zwane bakteriocynami, potrafią zwalczać szkodliwe bakterie. Pałeczki kwasu mlekowego odgrywają istotną rolę w procesie trawienia pokarmu. Zwiększają biodostępność białek, tłuszczów oraz niektórych składników mineralnych: wapnia, miedzi, żelaza, cynku, manganu. Syntezują także witaminy z grupy oraz pozytywnie wpływają na cholesterol. Preparaty probiotyczne mają oczywiście znaczenie w odpowiedzi immunologicznej organizmu.



Przeczytaj także:

5 powodów dlaczego warto stosować dietę roślinną

5 powodów dlaczego warto stosować dietę roślinną

Niższa masa ciała, ładniejsza cera, mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory, cukrzycę i choroby serca, to według naukowców, tylko niektóre zalety codziennej diety w całości opartej o produkty pochodzenia roślinnego. Dlaczego jeszcze warto... więcej »
Którym E mówimy nie?

Którym E mówimy nie?

Barwniki, konserwanty, antyutleniacze, emulgatory oraz wzmacniacze smaku… Rocznie zjadamy około 5 kilogramów takich „smakołyków”. Często nie pozostają one obojętne dla naszego zdrowia. Dlatego najwyższy czas wziąć je pod lupę…... więcej »
Jak Colostrum wpływa na układ odpornościowy?

Jak Colostrum wpływa na układ odpornościowy?

Colostrum bovinum, czyli siara bydlęca, którą produkują gruczoły sutkowe bydła pod koniec ciąży oraz tuż po porodzie. Jako pierwszy pokarm nowo narodzonego bydlęcia, podobnie jak siara ludzka, siara bydlęca odgrywa istotną rolę w... więcej »
Ból kolan w nocy – objawy, metody leczenia bólu kolan w spoczynku

Ból kolan w nocy – objawy, metody leczenia bólu kolan w spoczynku

Przyczyny bólu kolan w nocy mogą być różne. Przeciążenia, skręcenia, naciągnięcia, zwichnięcia czy złamania to tylko niektóre z nich. Wcześnie zdiagnozowana przyczyna dolegliwości pozwala podjąć odpowiednie leczenie i rehabilitację.... więcej »
Bezsenność kontra nerwica

Bezsenność kontra nerwica

Na nerwicę, zaburzenie psychiczne wywoływane przez nierozwiązane wewnętrzne konflikty i objawiające się między innymi nawracającymi bólami somatycznymi oraz atakami paniki, cierpi dziś około 8 milionów Polaków. Wiele z tych osób,... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »