Ekorodzice

Odżywianie wg Pięciu Przemian

Autor: Emilia Lorenc 2011.02.02, 09:16
Według medycyny tradycyjnej jesteśmy chorzy, ponieważ doprowadzamy do zanieczyszczenia naszego ciała różnymi truciznami, zaburzając wewnętrzną równowagę w organizmie. Współczesny tryb życia: brak ruchu, stres, nieprawidłowe i nadmierne spożywanie pokarmu to główne przyczyny zachorowań.

fot. www.sxc.hu


Objawy chorobowe to próba wydalenia przez organizm zbędnych substancji lub depozycji ich wewnątrz. Możemy to zobaczyć, kiedy obraz krwi obserwowany jest pod mikroskopem w ciemnym polu widzenia tuż po pobraniu – “na żywo”. Organizm nie może prawidłowo funkcjonować, gdy krew jest zanieczyszczona, a organy są nadmiernie przeciążone toksynami. I choć prawie każdy wie, że przywrócenie wewnętrznej równowagi powinno się zacząć od zmiany diety – różnorodność propozycji przyprawia o zawrót głowy.

Pokarm powinno się dobierać indywidualnie do osoby, uwzględniając jej:
  • budowę,
  • konstytucję,
  • przebyte choroby,
  • stan wewnętrznej równowagi.
  • Ponadto odpowiednio do klimatu, w którym żyjemy i pory roku.

Błędy żywieniowe nie tylko dotyczą nieodpowiedniego składu i ilości pokarmu, ale także niezrównoważonego odżywiania. Składniki odżywcze w pożywieniu są powiązane zależnościami rodzajowymi czy energetycznymi. Poza tym organizm, aby mógł czerpać z pożywienia energię i esencje, musi być zdolny do jego trawienia i wchłaniania.

Zgodnie z koncepcją tradycyjnej medycyny chińskiej proces trawienia i przyswajania będzie przebiegać prawidłowo tylko wtedy, gdy dostarczymy do organizmu zrównoważony pokarm przyrządzony według pięciu elementów, pięciu żywiołów. Choć jest to dość stara koncepcja, łatwo ją wprowadzić w pewnym uproszczeniu do naszej polskiej kuchni.

Pięć elementów to m.in. pięć smaków:
  • ogień (gorzki)
  • ziemia (słodki)
  • metal (ostry)
  • woda (słony)
  • drewno (kwaśny) ....

Każdy produkt spożywczy należy do odpowiedniego elementu, np:
  • ogień – kasza gryczana, wrzątek, świeża bazylia, imbir świeży;
  • ziemia – marchewka, kasza jaglana, miód, orzechy, oliwa z oliwek;
  • metal – rzodkiewka, pieprz, kminek, cebula surowa;
  • woda – sól, zimna woda, ryby, fasola, ogórki surowe;
  • drewno-pomidory, pietruszka natka, kiszone produkty, cytryna.

Tabele pokarmów możemy znaleźć w wielu publikacjach.

  1. Przygotowując potrawę, dodajemy składniki w podanej kolejności z każdego elementu. Im więcej użyjemy smaków, tym będzie lepiej zrównoważona potrawa i lepiej odżywi wszystkie narządy.

  2. Ważne jest używanie ziół i przypraw, które nie tylko dodają aromatu i smaku potrawie, ale ułatwiają trawienie. Do dań strączkowych, mięsnych, tłustych używamy kminku, tymianku, majeranku, świeży imbir, bazylię, oregano.

  3. Gotowanie zgodnie z porą roku zabezpiecza nas przed oddziaływaniem klimatu choćby przed przeziębieniami, alergiami itp.

  4. Powinno się wykorzystywać jarzyny i owoce, które rosną i dojrzewają w danej porze roku i w danej szerokości geograficznej. Niewłaściwe jest jedzenie bananów, pomarańczy w naszym klimacie, a co gorsze w zimę. Mamy wiosną truskawki i czereśnie, jesienią jabłka i gruszki, i te owoce “idą na zdrowie”. Najlepszym jest produkt z własnego lub zaprzyjaźnionego ogródka. Naturalnie niemrożony, niekonserwowany – zwłaszcza chemicznie. Trzeba również podkreślić rodzaj energii użytej do przygotowania pożywienia. Poczynając od najbardziej wartościowego ciepła, pochodzącego od żywego ognia z drewna a skończywszy na kuchence mikrofalowej, która wręcz okrada energię z pokarmu.


Przeczytaj także:

Zakwas z buraków na oczyszczenie krwi

Zakwas z buraków na oczyszczenie krwi

Lubię eksperymentować w kuchni i wykorzystywać właściwości "lecznicze" otaczającej nas żywności. Nie zdziwię Was więc zatem, gdy powiem, że od czasu do czasu przygotowuję dla siebie i moich bliskich zakwas z buraków na... oczyszczenie... więcej »
Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy... więcej »
Koktajl błonnikowy PRZEPISY

Koktajl błonnikowy PRZEPISY

Świetne rozwiązanie dla wszystkich spragnionych zdrowej żywności. Pestki – to, co zazwyczaj wyrzucamy lub odkładamy „na potem”, w tym koktajlu grają pierwszorzędną rolę. Duża zawartość błonnika doda energii i  wzmocni... więcej »
Smażony bakłażan

Smażony bakłażan

Jedni nazywają go miłosną gruszką, jeszcze inni jajkiem krzewiastym. W stronach z których pochodzę – oberżyną. Jednak to nie o nazwę chodzi, tylko o jego właściwości. Otóż bakłażan jest naturalnym zjadaczem cholesterolu, dlatego... więcej »
Zupa z dyni dla alergików

Zupa z dyni dla alergików

Przyrządzona nie tylko na co dzień, ale także podczas wieczornego spotkania z rodziną będzie świetnym kulinarnym rozwiązaniem. Kremowa konsystencja sprawia, że zupa nadaje się do podania jako przystawka. Dynia bogata jest w żelazo, fosfor,... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
03.02.2011 12:10 - agnieszka
Polecam książkę Barbara Temelie Odżywianie wg pięciu przemian od lektury bardzo zmieniłam swoje podejście do tego co wkładam i jak do przysłowiowego garnka
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów