Ekorodzice

Piernik z marchwi

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2013.12.12, 12:57

Święta tuż, tuż, a pomysłów na zdrowe słodkości w głowie brak? Nie martwcie się! Mamy dla was przepis na zdrowy i szybki w przygotowaniu piernik z marchwi, który nie zawiedzie nawet największego miłośnika deserów...

fot. piernik_z_marchwi

PRZYGOTUJ:

  • pół szklanki wrzątku
  • 1 kg marchwi
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu najlepiej lipowy lub wielokwiatowy
  • jajko
  • pół szklanki kakao
  • pół szklanki maki pszennej
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów laskowych
  • przyprawy do smaku: cynamon,kardamon, zmielone goździki, pieprz czarny ( 1 łyżka)
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 100 g mlecznej czekolady, 2 łyżki mleka, wiórki kokosowe ( polewa)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Do wrzącej wody dodaj pokrojona w cząstki marchew i poczekaj aż się ugotuje.
  2. Odcedź marchew z wody. Zmiksuj ją i odstaw do ostygnięcia.
  3. Rozpuść drożdże w odrobinie ciepłej wody. Dodaj do papki z marchwi.
  4. Kolejno dodaj: mąkę kukurydziana, rozpuszczony miód, przyprawy, jajko, oliwę i namoczone wcześniej bakalie.
  5. Dodać startą na małych oczkach marchewkę i startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy. 
  6. Dodać mąkę pszenna i kakao. Zgnieść na dość twarde ciasto. Jeśli nie jest twarde dosypać jeszcze trochę mąki pszennej.
  7. Ciasto przełożyć do formy  wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami.
  8. Pozostawić 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  9. Piec w piekarniku ok. 1h  ( zalecana temperatura 180 stopni Celcjusza).
  10. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.
  11. Zacząć robienie polewy.W garnuszku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika. Posypać go wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!


Tagi: marchew   piernik  

Przeczytaj także:

Przepis na świąteczne pierniczki

Przepis na świąteczne pierniczki

Nic tak nie dopełnia świątecznej atmosfery jak zapach pieczonych pierników. Przepisów na te małe łakocie jest wiele. My prezentujemy Wam pyszną, a jednocześnie zdrową wersję. Wierzcie nam lub nie, ale sposób wykonania jest banalnie prosty.... więcej »
Kisiel domowej roboty

Kisiel domowej roboty

Kisiel domowej roboty ma wiele zalet. Można go przygotować w kilka minut, ma niepowtarzalny smak, a dzieci uwielbiają szukać w nim całych kawałków owoców! Poznajcie przepis stary jak świat, o którym przypomniała nam użytkowniczka maciejka.... więcej »
 Kuchnia amerykańska to nie tylko fast-food!

Kuchnia amerykańska to nie tylko fast-food!

Wokół amerykańskiej diety narosło wiele stereotypów. Kojarzona z niezdrowymi, szybkimi przekąskami, nie ma zbyt wielu sympatyków w środowisku ekologicznych rodziców. Czy strach przed amerykańskim menu jest uzasadniony? Wystarczy poszerzyć... więcej »
Wodorosty w diecie dzieci

Wodorosty w diecie dzieci

Wodorosty są świetnym dodatkiem do diety i zastrzykiem witaminowo – minerałowym zwłaszcza dla niejadków i wegetarian. Dzieciom można je już wprowadzić bezpiecznie po 10 miesiącu życia, a właściwie w momencie, kiedy dziecko dostaje mleko matki... więcej »
Mleko jaglane

Mleko jaglane

W naszym domu kasza jaglana wiedzie prym już od dłuższego czasu. Możliwości jej zastosowania i podania stale się powiększają, dlatego zawsze staram się mieć ją ugotowaną na zapas. Wśród moich domowników furorę robi m.in. mleko jaglane... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »