Ekorodzice

Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Autor: Jolanta Walczyk 2010.09.23, 16:32
Grzybica, drożdżyca, kandydoza – wiele nazw, ale jedno skojarzenie... Wszytko o tym, skąd się biorą drożdżaki, jak z nimi walczyć i kto jest najbardziej zagrożony. Będzie również o tym, co może zdziałać homeopatia i zdrowia dieta.



Z Joanną Mendecką rozmawiała Jolanta Walczyk.


EKORODZICE.PL: Amerykański lekarz Josef Jonas w książce Zagadki Zdrowia ostrzega, że trzecie tysiąclecie będzie okresem grzybic i alergii. Czy rzeczywiście jest się czego bać?

Joanna Mendecka: Tak, generalnie zgadzam się z tym stwierdzeniem. We współczesnych czasach większość ludzi nie dba o dietę swoją i swoich dzieci – zwykle mówi się, że "brakuje czasu" na zdrowe gotowanie. Ja jednak jestem przekonana, że przyczyna tkwi głębiej – ludziom brakuje wiedzy na temat wpływu sposobu żywienia na ich zdrowie. Poza tym świadomość społeczna kształtowana jest przez reklamy i media, w których producenci gotowych dań, mlek modyfikowanych, półproduktów itp. prześcigają się w zapewnieniach w stylu – "konieczne dla Twojego zdrowia", "zapewni Twemu dziecku wysoki poziom odporności", "jeśli dbasz o swoje dziecko, musisz mu to podarować".

Z jednej strony wywołuje się w rodzicach poczucie zagrożenia oraz szybkiego i łatwego sposobu na jego złagodzenie (czyli kupno reklamowanego produktu), a z drugiej strony ludzie chętnie wybierają i wierzą w najprostsze rozwiązania – "wystarczy, że zjem dany produkt codziennie rano, a będę zdrowy". Jednakże o dobre zdrowie trzeba dbać regularnie i przez cały czas – nie wystarczy raz poćwiczyć ani zażyć jakiś "produkt – cud".


EKORODZICE.PL: Kto znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka?

J.M.: Najbardziej zagrożeni są ludzie, którzy się nie wysypiają, żyją w stresie, niewiele się ruszają w ciągu każdego dnia oraz odżywiają się nieregularnie i niezdrowo:
  • fastfoody,
  • smażone dania,
  • nadmiar mięsa oraz nabiału,
  • zimne gazowane napoje,
  • używki,
  • sztuczne produkty – czyli dania z proszku, z dodatkami spulchniaczy, barwników, polepszaczy smaku.
W przypadku dzieci najbardziej zagrożone są te z nich, które dostają duże ilości mleka krowiego oraz nabiału, kanapki, soki, słodycze.


Źródło: Zdjęcie flickr autor Axel Buhrmann

Przeczytaj także:

Jak przyrządzić zdrowe jedzenie dla dziecka?

Jak przyrządzić zdrowe jedzenie dla dziecka?

O tym, że dzieci muszą odżywiać się zdrowo, nikogo przekonywać nie trzeba. Jednak nie każdy wie, co to znaczy „zdrowe jedzenie”. Podpowiadamy, gdzie szukać jego źródeł i jak je przyrządzać. ... więcej »
Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Dlaczego zdrowe żywienie jest tak ważne? To proste! Od tego: co jemy, jak jemy oraz na ile sprawnie funkcjonuje nasz układ trawienny – zależy ok. 80-90% naszego dobrego zdrowia. Pożywienie, które zjadamy, buduje nasze ciało oraz wpływa... więcej »
Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy... więcej »
Zaparcia przedszkolaka

Zaparcia przedszkolaka

Małe dzieci często mają trudności z wypróżnianiem, Problemy z wzdętym brzuszkiem najczęściej są spowodowane złą dietą lub brakiem ruchu. Najwyższy czas to zmienić! Sprawdź, co możesz zrobić, gdy twój maluch cierpi... ... więcej »
Jak gotować zupki dla niemowląt?

Jak gotować zupki dla niemowląt?

Słyszałam, iż do gotowania zup dla niemowląt i dzieci nie można dodawać oliwy czy też oleju tłoczonego na zimno. Czy jest to prawda? W jaki sposób należy gotować zupki i kiedy dodać olej, aby gotowane warzywa nie traciły witamin? ... więcej »


Komentarzy: 3
{opis}
18.02.2011 14:47 - mama_Igorka
Ja walczę u małego z pleśniawkami od 2 miesiecy POMOCY!
{opis}
30.12.2010 15:36 - zeberka
Grzybice to faktycznie zmora naszych czasów. Najgorsze jest to, że najczęściej chorzy, nie mając pojęcia o tej chorobie, cierpią na przemęczenie, senność, brak koncentracji, bóle brzucha, nawracające biegunki, wzdęcia, a także przy obniżonej odporności, na infekcje dróg oddechowych, moczowych, narządów płciowych. Kandydoza ma olbrzymi wpływ na przebieg wszystkich procesów immunologicznych oraz alergicznych w naszym organizmie... dlatego warto się przebadać!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »