Ekorodzice

Kiełki własnej roboty

Autor: EKORODZICE.PL 2010.01.13, 13:27
Jeśli wydajesz majątek na kiełki w sklepach ze zdrową żywnością, najwyższy czas z tym skończyć. Każdy z nas jest w stanie wyhodować je w zaciszu własnego domu. Wystarczy ziarna pszenicy, słonecznika, soi, lub fasoli wsadzić do sitka i położyć  je nad słoikiem z wodą (sitko nie może dotykać wody). Najcenniejsze są kiełki kilkumilimetrowe, które dopiero zaczynają zielenieć. Jeśli denerwuje Cię duża liczba słoików poniewierająca się po domu, w sklepie zielarskim możesz kupić wielopoziomowe naczynia do hodowli kiełków.

Tagi: dnia   domowe   kiełki   porady  

Przeczytaj także:

Jak przechowywać szampana?

Jak przechowywać szampana?

Im dłużej wino zalega w piwnicach, tym większa jego wartość. Zasada ta nie sprawdza się w przypadku szampana. Im dłużej nie jest otwierany, tym większe prawdopodobieństwo, że mógł się popsuć. Szampan najlepiej czuje się w chłodnym i... więcej »
Sposób na niestrawność

Sposób na niestrawność

Święta to radosny czas w gronie rodziny, ale i często ból brzucha spowodowany przejedzeniem... Jeśli cierpisz na niestrawność, zamiast sięgać po leki z apteki. Sporządzić napar z liści mięty, korzenia mniszka lekarskiego, dziurawca lub rumianku... więcej »
Plama z kakao

Plama z kakao

Nie ma czasu do stracenia! Jeśli wylaliście kakao na ubranie, czym prędzej biegnijcie do łazienki. Plamę zalejcie zimną wodą, a następnie wypierzcie w wodzie z octem, gliceryną bądź solą. Z zabrudzeniami na tkaninach z jedwabiu postępujemy... więcej »
Domowe sposoby na śmierdzące buty

Domowe sposoby na śmierdzące buty

Czasem się zdarza, że musimy odrzucić ulubione buty w kąt z powodu ich brzydkiego zapachu. Jednak odór powstały w wyniku ich użytkowania często można łatwo usunąć! Przedstawiamy wam pięć sprawdzonych ekosposobów na śmierdzące buty! ... więcej »
Chrupkie warzywa na dłużej

Chrupkie warzywa na dłużej

Któż z nas nie lubi chrupkich warzyw? Należy jednak pamiętać, że niektóre z nich zachowują swoje walory smakowe, tylko gdy są przechowywane w wodzie. Jeśli chcesz się delektować prawdziwym smakiem pora, selera czy oliwek, trzymaj je w lodówce... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
13.04.2012 22:55 - flavia
Kiedyś koleżanka z akademika hodowała kiełki, ale jakoś jej się nie udawało, gniły jej, albo było przesuszone.
{opis}
11.12.2011 20:47 - wesoly_romek
UWAGA! Niektóre nasiona zawierają substancje toksyczne. Są to fityna lub kwas fitynowy, związek, który kiełkowanie neutralizuje na tyle, że jedzenie kiełków nie zagraża zdrowiu albo niszczy je temperatura. Z kolei w niektórych roślinach strączkowych znajduje się fazyna, także trujący związek, który również nie lubi wysokich temperatur. Także sam proces kiełkowania redukuje ilość fazyny, a blanszowanie kiełków roślin strączkowych pozwala całkowicie ją wyeliminować ...

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »