Ekorodzice

Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Autor: Emilia Lorenc 2014.02.25, 14:59

Skoro w tłusty czwartek pączkowe szaleństwo dopada prawie każdego, warto postarać się, aby ta nadziewana konfiturą przekąska była jak najzdrowsza. Zwłaszcza jeśli ma trafić do brzuchów naszych najmłodszych łasuchów. Przed Wami przepis na naturalne pączki z mąki orkiszowej. 
fot. Naturalne pączki z mąki orkiszowej / fot. sxc

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2/3 szklanki mleka ryżowego
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 płaskie łyżki drobnego cukru trzcinowego
  • 3 żółtka z jaj wiejskich
  • mąką do podsypywania
  • olej rzepakowy do smażenia

Proponowane nadzienie: domowa konfitura z róży


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

KROK 1

Lekko podgrzać mleko i w nim rozpuścić drożdże, cukier trzcinowy, oliwę z oliwek. Dodać dwie łyżki mąki. Zostawić zaczyn, żeby zaczął rosnąć.

KROK 2

Pozostałą część mąki orkiszowej wsypać do miski, wbić żółtka i dodać zaczyn. Dobrze wyrobić ciasto, tak aby było dosyć gęste i “odchodziło” od ręki. Jeśli jest potrzeba podsypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianą ściereczką i czekać aż urośnie.

KROK 3

Po wyrośnięciu ciasta jeszcze raz je przerobić, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, delikatnie rozwałkować i wycinać koła. Nadziewać domową konfiturą najlepiej z dzikiej róży i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim oleju rzepakowym.


SMACZNEGO!



Tagi: czwartek   pączki   tłusty  

Przeczytaj także:

Nietolerancja laktozy u dzieci

Nietolerancja laktozy u dzieci

Ostatnio wiele jest publikacji na temat mleka i jego szkodliwego oddziaływania na ludzki organizm. Dużo osób decyduje się ograniczyć jego spożycie lub całkowicie go zaniechać. Jednak są osoby, które chciałyby je spożywać a nie mogą... Przyjrzyjmy... więcej »
Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy... więcej »
Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Silne i zdrowe dziecko potrzebuje zjadać około pięciu pełnowartościowych oraz zrównoważonych posiłków dziennie. Podstawą zdrowej codziennej diety powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (ok. 40-50%). Zawierają one niezbędne... więcej »
Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Grzybica, drożdżyca, kandydoza – wiele nazw, ale jedno skojarzenie... Wszytko o tym, skąd się biorą drożdżaki, jak z nimi walczyć i kto jest najbardziej zagrożony. Będzie również o tym, co może zdziałać homeopatia i zdrowia dieta. Z... więcej »
Kasza jaglana PRZEPISY

Kasza jaglana PRZEPISY

Kaszę jaglaną warto gotować raz na dwa dni dla całej rodziny i przechowywać ją w lodówce. Mrożenie nie jest najzdrowszą formą przechowywania jedzenia i lepiej z niego korzystać jedynie okazjonalnie, zwłaszcza dla dzieci poniżej 2-3 roku... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »