Ekorodzice

Pasta z bobu

Autor: Tekst i zdjęcie Jola z Redakcji Ekorodzice.pl 2014.07.03, 12:27

Bób to zdrowa przekąska do skubania podczas oglądania meczów w telewizji. Jednak mało kto wie, że pasta z bobu idealnie zastępuje masło do kanapek!  A przygotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!

fot. bób

Przygotuj:

  • 2 szklanki bobu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej z oliwek,
  • pieprz i sól,
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny,
  • 1 łyżka masła czosnkowego

 Sposób przygotowania pasty z bobu krok po kroku:

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła czosnkowego.
  2. Obieramy bób i czosnek z łupinek.
  3. Obrane warzywa wkładamy do blendera z dodatkiem oliwy czosnkowej i soku z cytryny. 
  4. Blendujemy na jednolitą papkę. Pasta ma się łatwo rozsmarowywać na pieczywie.
  5. Doprawiamy pastę pieprzem i solą do smaku. 

UWAGA! Bób jest alternatywą dla białka zwierzęcego, więc gorąco polecamy go wszystkim wegetarianom. Ma też dużo kwasu foliowego, więc jest niezastąpiony w diecie ciężarnej mamy!



Przeczytaj także:

Zupa z dyni dla alergików

Zupa z dyni dla alergików

Przyrządzona nie tylko na co dzień, ale także podczas wieczornego spotkania z rodziną będzie świetnym kulinarnym rozwiązaniem. Kremowa konsystencja sprawia, że zupa nadaje się do podania jako przystawka. Dynia bogata jest w żelazo, fosfor,... więcej »
Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Wybieram zdrowie – stwierdzają fani ekologicznej żywności. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko takie, które opatrzone jest etykietką BIO. Istnieje wiele produktów, które śmiało możemy tytułować mianem skarbnicy witamin i minerałów. Co... więcej »
Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY

Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY

Zgodnie z koncepcją tradycyjnej medycyny chińskiej proces trawienia i przyswajania będzie przebiegać prawidłowo tylko wtedy, gdy dostarczymy do organizmu zrównoważony pokarm przyrządzony według kuchni pięciu przemian. Choć jest to dość stara... więcej »
Domowy chleb

Domowy chleb

Tradycyjny domowy chleb zaczynamy od zrobienia zakwasu. Potem czekamy 2 lub 3 dni, aż zakwas zacznie pachnieć świeżym chlebem żytnim i bierzemy się za robienie chleba. A czy znacie przepis na irlandzki chleb domowy? Tutaj obejdzie się bez... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów