Ekorodzice

Powidła śliwkowe

Autor: mama_igorka - użytkowniczka portalu Ekorodzice.pl 2014.10.17, 11:40

Chcesz mieć piękną skórę i dobry wzrok? Jedz śliwki węgierki w każdej postaci. Sezon na śliwki trwa! Czas wziąć się za przygotowywanie domowych powideł śliwkowych...

fot. Powidła śliwkowe

 Przygotuj:

  • 2 kg śliwek węgierek,
  • 200 g brązowego cukru, 
  • garść orzechów włoskich,
  • 2 łyżki soku z cytryny

 Sposób przygotowania:

  1. Śliwki należy umyć w gorącej wodzie i wydrylować.
  2. Wrzucić do garnka, wlać pół szklanki wody i gotować około 20 minut aż owoce się rozgotują.
  3. Rozgotowane wylać na patelnie lub do piekarnika i smażyć aż odparuje 1/3 objętości.
  4. Wrzące powidła przełożyć do wyparzonych słoików.
  5. Zakręcić i ustawić do góry dnem. 
  6. Odwrócić i odłożyć w chłodne, ciemne miejsce. 

Lubisz gotować? Koniecznie zobacz: Przepis na zdrową przekąskę KLIK


Przeczytaj także:

Zupa z selera

Zupa z selera

Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler. To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy... więcej »
Granola przepis

Granola przepis

Granola podawana z mlekiem lub jogurtem,to dla wielu ludzi idealny zdrowy początek dnia. Niestety niewiele z nas wie, że wiele gotowych mieszanek, nawet w sklepach ze zdrową żywnością, granoli obfituje jednak w niezdrowe cukry i tłuszcze. Z tej... więcej »
Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

Nie jestem miłośniczką tradycyjnych sałatek królujących na polskich stołach. Zawsze pojawi się w nim jakiś produkt, za którym nie przepadam. Jeśli natomiast chodzi o owoce, to lubię praktycznie wszystkie. Dlatego więc sałatka owocowa to... więcej »
Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Zdrowa żywność – w co warto zainwestować?

Wybieram zdrowie – stwierdzają fani ekologicznej żywności. Zdrowe jedzenie to jednak nie tylko takie, które opatrzone jest etykietką BIO. Istnieje wiele produktów, które śmiało możemy tytułować mianem skarbnicy witamin i minerałów. Co... więcej »
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
22.10.2014 15:22 - zeberka
A bez cukru wyjdzie?
{opis}
22.10.2014 15:14 - wesoly_romek
Chciałem 3 kg orzechów włoskich do przetworów zamówić a tu kicha do łodzi nie dowożą;/
{opis}
22.10.2014 12:18 - mama_Igorka
Ja dodaję jeszcze 2 łyżki rumu. Powidła śliwkowe to moje smaki dzieciństwa.
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów