Ekorodzice

Sok z pigwy

Autor: Jolanta Walczyk 2011.11.13, 15:15

Francuzki od kilku wieków, wygładzają sobie nimi zmarszczki, a nasze babcie podają je wnukom niejadkom na pobudzenie apetytu  Najlepsze owoce dojrzewają w gorącym klimacie, dzięki czemu są delikatniejsze i bardziej soczyste.Pigwy, bo o nich mowa najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, gdy są lekko pomarszczone, miękkie, łatwiej puszczające sok...

fot. Jolanta Walczyk


 JAK PRZYGOTOWAĆ SOK Z PIGWY, CZYLI ULUBIONY NAPÓJ NIEJADKÓW?

  1. Dojrzałe owoce pigwy umyć.
  2. Obrać i usunąć z nich gniazda nasienne.
  3. Pokroić w ćwiartki.
  4. Wycisnąć z owoców sok w sokowirówce.
  5. Przelać do butelek lub słoików.
  6. Zamknąć i pasteryzować przez 25 minut.

WSKAZÓWKA EKO JEŻA: Jeśli nie macie sokowirówki, pokrójcie pigwy w plastry, zalejcie wodą i ugotujcie. A następnie odcedźcie sok. Potem postępujcie tak samo jak w punkcie 5 i 6.



DLACZEGO WARTO PIĆ SOK Z PIGWY?

  • jest to bogate źródło składników odżywczych, przede wszystkim pektyny, która reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi;
  • wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami i zmniejsza ryzyko zachorowań na raka;
  • posiada właściwości antywirusowe;
  • poprawia samopoczucie, ma działanie uspokajające, redukuje stres
  • pobudza apetyt;
  • zawarta w nich pektyna w połączeniu z taniną jest nieocenionym wymiataczem resztek z przewodu pokarmowego.


UWAGA! Owoce pigwy w stanie surowym są niejadalne.



WARTO WIEDZIEĆ: Pigwowiec to pospolita nazwa rosnącego w ogrodzie krzewu (bardzo dobrze znosi cięcie i formowanie po przekwitnięciu, wiosną). A pigwa jest drzewem często używanym jako podkładka pod szczepione grusze. Z pigwy można zrobić galaretki, kompoty, konfitury. Świetnie sprawdzą się także jako owoce kandyzowane. Zawierają dużo pektyn. Jemy zarówno owce z pigwy, jak i pigwowca.  Jednak  mój przepis na sok dotyczy pigwy!





Tagi: dzieci   niejadek   pigwa   pigwy   sok   żywienie  

Przeczytaj także:

Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Rola witaminy D w żywieniu dzieci

Suplementacja witaminy D dzieciom budzi kontrowersje od lat. W naszej strefie klimatycznej ze względu na niskie nasłonecznienie nasze organizmy mają problem z wytworzeniem dostatecznej dla zdrowia ilość tej witaminy. Często sięgamy po suplementy.... więcej »
Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy... więcej »
BABY-LED WEANING (BLW) w praktyce

BABY-LED WEANING (BLW) w praktyce

Poza książkową wiedzą i opiniami specjalistów liczy się także praktyka, która często jest dużo ważniejsza niż sterta suchych faktów . Dziś postawimy na doświadczenie – oddamy głos mamom na co dzień stosującym baby-led weaning (BLW)...... więcej »
Jak gotować kaszę jaglaną?

Jak gotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana to królowa wszystkich kasz! Uwielbiana przez dzieci na słodko. Dodawana na słono do zdrowych dietetycznych sałatek przez świeżo upieczonej mamy. Tylko jak ją przygotować, aby nie była gorzka i rozgotowana? ... więcej »
Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Grzybica, drożdżyca, kandydoza – wiele nazw, ale jedno skojarzenie... Wszytko o tym, skąd się biorą drożdżaki, jak z nimi walczyć i kto jest najbardziej zagrożony. Będzie również o tym, co może zdziałać homeopatia i zdrowia dieta. Z... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
17.11.2011 11:48 - hetmanka
Gdzie można kupić pigwę? Ewentualnie krzak pigwy? ile to kosztuje? Z pigwowca nie da się zrobić soku?

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »