Ekorodzice

Uwaga na czerwone i przetworzone mięso!

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2011.03.02, 12:37
Dieta zbyt bogata w czerwone i przetworzone mięso może zabić. Miłośnicy tego typu przysmaków powinni ograniczyć ilość jedzonej szynki czy pieczeni wołowej... W innym przypadku mogą stać się ofiarami raka jelita grubego.

fot. www.sxc.hu


Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF) zaleca ograniczenie spożycia czerwonego mięsa w tygodniu do:
  • 500 g gotowanego mięsa,
  • ok. 700 g do 750 g niegotowanego mięsa.

W niektórych badań wykazano, że związki hemu nadające czerwonemu mięsu kolor, doprowadzają do uszkodzenia błony śluzowej jelita grubego.

WCRF namawia także do całkowitego unikania przetworzonego mięsa ze względu na jeszcze większe ryzyko raka jelita grubego. Według najnowszych ustaleń 3 800 przypadkom raka jelita grubego można by zapobiec co roku, jeśli jedlibyśmy mniej niż 70 g przetworzonego mięsa w tygodniu.

Przetworzone mięso oznacza każde mięso konserwowane przez:
  • wędzenie,
  • utwardzanie,
  • solenie,
  • jak również zawierające chemiczne środki konserwujące.
Uważa się, że proces konserwowania powoduje powstawanie czynników rakotwórczych, które mogą uszkadzać komórki ludzkie i umożliwiają rozwój raka.


Aby pomóc konsumentom Brytyjski Departament Zdrowia opublikował listę, która zawiera 70 gramowe porcje czerwonego oraz przetworzonego mięsa:
  • jedna średnia porcja placka pasterskiego,
  • dwa standardowe hamburgery z wołowiny,
  • sześć plasterków salami,
  • jeden kotlecik z jagnięcia,
  • dwa plasterki pieczeni jagnięcej, wołowej lub wieprzowej,
  • trzy plasterki szynki.

Źródło: www.dailymail.co.uk

Przeczytaj także:

Zwyczaje, przesądy i wróżby wigilijne

Zwyczaje, przesądy i wróżby wigilijne

Zadbaj, aby na stole było 12 potraw i żeby każdej skosztować. To zapewni ci urodzaj w całym nadchodzącym roku. Smak i kolejność potraw oraz ilość, jaką nałożyłeś, będzie świadczyć o tym, jak spędzisz kolejne miesiące w nadchodzącym... więcej »
Torby ekozoficzne – nowe oblicze foliówek

Torby ekozoficzne – nowe oblicze foliówek

Czy zwykła foliówka może konkurować z torebkami znanych projektantów? Odpowiedź może wprawić w osłupienie, ale okazuje się, że tak… Zwłaszcza jeśli na swojej drodze spotka Patkę Smirnow, która każdą reklamówkę zamienia w użytkowe... więcej »
Szafran – nie wszystko złoto, co się świeci

Szafran – nie wszystko złoto, co się świeci

Przyprawa ta stanowi klucz do sukcesu każdego ceniącego się kucharza. Wystarczy jej szczypta, by potrawa zmieniła się w wykwintne danie. Znano ją już w czasach antycznych. Faraonowie i cesarze rzymscy lubowali się w tym specjale. A Marek... więcej »
Neurotyczki i ekstrawertyczki wcześniej zostają matkami

Neurotyczki i ekstrawertyczki wcześniej zostają matkami

Sumienne oraz otwarte kobiety odkładają w czasie decyzję o macierzyństwie. Zupełnie inne podejście reprezentują panie o ekstrawertycznej oraz neurotycznej osobowości. Z badań naukowców wynika, że znacznie częściej wcześniej zostają... więcej »
Alergia pokarmowa u dzieci poczętych wczesną wiosną?

Alergia pokarmowa u dzieci poczętych wczesną wiosną?

Jeśli planujecie dziecko, postarajcie się o nie przed kwietniem! Jak donosi "Daily Mail", maluchy poczęte wczesną wiosną są znaczne bardziej narażone na alergie pokarmowe – zwłaszcza na mleko i jajka... ... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
19.08.2011 17:38 - madzioch
nareszcie ktoś dokładnie napisał jakie proporcje tego mięsa saą że tak powiem dopuszczalne.
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »