Ekorodzice

Jestem z wami od:2011.04.07 02:38
choroba-na-smierc
Ostatnie logowanie: 2015.11.09 10:48
Liczba postów: 336
Moje ulubione: 1

użytkownik portalu

44 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Suszone pomidory w oliwie z oliwek

03.02.2014
Pomidory w oliwie warto przygotować samemu, żeby uniknąć konserwantów dodawanych do tak prostej receptury.
Suszone pomidory są doskonałe jako dodatek do kanapek, sałatek, makaronów oraz podstawa pesto rosso. Do ich przygotowania wystarczy:
- paczka pomidorów suszonych
- oliwa z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przypraw (jeśli planujecie zjeść pomidory w ciągu kilku dni, mogą być świeże zioła)

Pomidory można ususzyć samemu w piekarniku. Ja nie pomyślałam o tym latem, więc użyłam gotowych włoskich pomidorów suszonych na słońcu o obniżonej zawartości soli (w składzie są tylko pomidory i sól, konserwantów brak).

Obieramy czosnek i kroimy na plasterki. Wrzucamy ją na lekko podgrzaną oliwę z oliwek. Dodajemy 2 łyżki np. ziół prowansalskich.
Pomidory, które już czekają w słoiki zalewamy oliwą.

I zamykamy słoiczek :)