Pomidory w oliwie warto przygotować samemu, żeby uniknąć konserwantów dodawanych do tak prostej receptury.
Suszone pomidory są doskonałe jako dodatek do kanapek, sałatek, makaronów oraz podstawa pesto rosso. Do ich przygotowania wystarczy:
- paczka pomidorów suszonych
- oliwa z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przypraw (jeśli planujecie zjeść pomidory w ciągu kilku dni, mogą być świeże zioła)
Pomidory można ususzyć samemu w piekarniku. Ja nie pomyślałam o tym latem, więc użyłam gotowych włoskich pomidorów suszonych na słońcu o obniżonej zawartości soli (w składzie są tylko pomidory i sól, konserwantów brak).
Obieramy czosnek i kroimy na plasterki. Wrzucamy ją na lekko podgrzaną oliwę z oliwek. Dodajemy 2 łyżki np. ziół prowansalskich.
Pomidory, które już czekają w słoiki zalewamy oliwą.
I zamykamy słoiczek :)