Ekorodzice

Jestem z wami od:2012.03.18 08:17
miraga_
Ostatnie logowanie: 2017.09.24 19:09
Liczba postów: 266
Moje ulubione: 1

użytkownik portalu

40 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Ciasteczka amoniaczki

21.05.2013
Miałam w domu amoniak spożywczy i szukałam przepisu, w którym mogłabym go wykorzystać. I tak trafiłam na przepis na Amoniaczki, czyli takie ciasteczka.



Przepis z tej stronki http://izioni-smaki.blogspot.com/2013/05/amoniaczki.html
Ja zrobiłam ciasto z połowy składników.

Składniki:
2,5 szklanki maki pszennej
0,5 szklanka cukru
1/4 szklanki mleka
12,5 dag margaryny lub masła
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki amoniaku

Przygotowanie:
Lekko podgrzane mleko mieszam z amoniakiem. Mąkę, cukier, cukier waniliowy mieszam razem. Dodaję jajka i margarynę. Dolewam mleko i zagniatam ciasto. Chłodzę ciasto 2h.



Wałkuję na grubość około 0,5cm i wycinam ciasteczka.

Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam ciasteczka obsypane cukrem. Miał być brązowy cukier, ale nie mogłam znaleźć, więc jest biały.
Piec około 15 min w temp. 180s stopni C.



Z tego co znalazłam amoniak jest na pewno zdrowszy od proszku do pieczenia, no i podczas pieczenia wyparowuje jego większość.
Muszę Was uprzedzić, że po otwarciu piekarnika wydobywa się straszny zapach.
Konieczne było wietrzenie mieszkania, ale tak wyrośniętych i tak smacznych ciasteczek już dawno nie jadłam.
Dodaj komentarz
Komentarzy: 5
{opis}
24.05.2013 13:41 - HAART
Każdego dnia człowiek się czegoś uczy - dzisiaj dowiedziałam się o amoniaku :)
{opis}
24.05.2013 11:48 - katia
Pycha!
{opis}
23.05.2013 13:13 - miraga_
Żeby wyrosły, to jest amoniak spożywczy.
{opis}
23.05.2013 13:12 - matkapolka
Wielodzietna, pomylił Ci się amoniak spożywczy z substancją żrącą. Mało kto wie, że amoniak spożywczy jest jedną z najstarszych substancji spulchniających i ze żrącym amoniakiem łączy go tylko myląca nazwa. Czy amoniak jest szkodliwy? Pozyskiwany jest ze sproszkowanych, podgrzanych kopyt jeleni i kóz. Jest więc tak samo nieszkodliwy jak żelatyna czy mięso. Tylko jedzony w dużych ilościach natomiast gramy dodawane do pieczenia ciast nie mają szans zaszkodzić. Dużo bardziej szkodliwy jest alkohol :)
{opis}
23.05.2013 12:34 - wielodzietna
A po co amoniak dodawać do ciastek? To jest zdrowe?