Miałam w domu amoniak spożywczy i szukałam przepisu, w którym mogłabym go wykorzystać. I tak trafiłam na przepis na
Amoniaczki, czyli takie ciasteczka.
Przepis z tej stronki http://izioni-smaki.blogspot.com/2013/05/amoniaczki.html
Ja zrobiłam ciasto z połowy składników.
Składniki:
2,5 szklanki maki pszennej
0,5 szklanka cukru
1/4 szklanki mleka
12,5 dag margaryny lub masła
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki amoniaku
Przygotowanie:
Lekko podgrzane mleko mieszam z amoniakiem. Mąkę, cukier, cukier waniliowy mieszam razem. Dodaję jajka i margarynę. Dolewam mleko i zagniatam ciasto. Chłodzę ciasto 2h.
Wałkuję na grubość około 0,5cm i wycinam ciasteczka.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i układam ciasteczka obsypane cukrem. Miał być brązowy cukier, ale nie mogłam znaleźć, więc jest biały.
Piec około 15 min w temp. 180s stopni C.
Z tego co znalazłam amoniak jest na pewno zdrowszy od proszku do pieczenia, no i podczas pieczenia wyparowuje jego większość.
Muszę Was uprzedzić, że po otwarciu piekarnika wydobywa się straszny zapach.
Konieczne było wietrzenie mieszkania, ale tak wyrośniętych i tak smacznych ciasteczek już dawno nie jadłam.