Mając dużo cukinii postanowiłam zrobić z niej
Konfiturę.
Przepis pochodzi z tej stronki:
http://ugotuj.to/ugotuj/-19285661/konfitura+z+cukinii/p/
Składniki:
- 2 cukinie
- 300 g cukru
- skórka otarta z pomarańczy
- sok z miąższem z pomarańczy
- skórka otarta z cytryny
- sok z miąższem z cytryny
- 1/2 łyżeczki imbiru
Przygotowanie:
Oczyszczoną cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Do tego dodaję otartą skórkę, sok i miąższ z cytryny i pomarańczy. Wsypuję imbir i zasypuję wszystko cukrem.
Odstawiam na 2 godziny.
Następnie smażę wszystko około 40-50 minut na średnim ogniu, podlewając wodą w ramach potrzeb.
Konfitura ma smak cytrynowo-pomarańczowy, a cukinia jest po prostu nośnikiem smaku.