Ekorodzice

Jestem z wami od:2012.03.18 08:17
miraga_
Ostatnie logowanie: 2017.09.24 19:09
Liczba postów: 266
Moje ulubione: 1

użytkownik portalu

40 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Cukinia po raz trzeci

14.08.2013
Dziś nadal o cukinii. Były już cukinie w marynacie octowej, ostatnio konfitura. Robiłam też faszerowane i zapiekane z kurczakiem.
A tym razem przygotowałam ją smażoną w jajku i bułce tartej.


Składniki:
- cukinia
- jajko
- sól, pieprz, mielona czerwona papryka - słodka, zioła suszone
- bułka tarta

Przygotowanie:
Jajko z przyprawami mieszamy. Maczamy w tym pokrojoną w paski cukinię i obtaczamy w bułce. Smażymy na oleju. Około 5 min - dusimy dodatkowo pod przykrywką.





I gotowe - szybkie danie. U mnie ostatnio często obiadek wegetariański.



Ale taka cukinia może też stanowić dodatek do mięsa.

Dodaj komentarz
Komentarzy: 5
{opis}
16.08.2013 16:10 - miraga_
A tak naprawdę znalazłam taką informację: Otóż zarówno kabaczek, cukinia jak i patisson to odmiany dyni zwyczajnej, a na dodatek cukinia (zuccini) to wyhodowana we Włoszech odmiana kabaczka.
{opis}
16.08.2013 16:08 - miraga_
Cukinia ma ciemną skórkę, kabaczek jasną.
{opis}
16.08.2013 13:06 - wielodzietna
A czym się różni cukinia od kabaczka?
{opis}
14.08.2013 16:10 - miraga_
Ja też zawsze słyszałam o smażonych krążkach, ale jak wydrążyłam cukinię, to krążków już nie było i tak :)
{opis}
14.08.2013 14:06 - inzynierka
Dlaczego ja do tej pory zawsze robiłam taką w talarkach? Przecież te paski są o wiele zgrabniejsze, zajmują mniej miejsca na patelni i na pewno bardziej sensowne szczególnie przy olbrzymich cukiniach z olbrzymimi pestkami. Dziękuję za złamanie zakorzenionego w mojej głowie schematu.