Danie z parowaru – Ryba z gruszkami
Autor: mgr inż. Joanna Koszewska
2010.11.24, 13:01
Przed Wami przepis na danie z parowaru – pyszny duet rybę z gruszkami. Oto przykład szybkiego, pożywnego i rodzinnego obiadku, który znakomicie smakuje z parowaru.
fot. www.sxc.hu
Składniki:
1 duży filet białej ryby
0,5 cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonej bazylii
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 gruszki
szczypta soli
Przygotowanie:
Jedną z gruszek należy obrać cienko ze skórki, tak by nastąpiły jak najmniejsze straty witamin, a następnie zetrzeć ją na tarce na grubych oczkach.
Przyrządzić sos z oleju, soku cytryny i przypraw, a następnie polać nim filet rybny.
Pokrojoną w cienkie paseczki skórkę cytrynową umieścić na rybie, na którą nałożyć łyżeczką startą gruszkę.
Całość umieścić w pojemniku i przechowywać w lodówce przez ok. 3 godziny.
Po tym okresie drugą gruszkę przekroić na pół . Każdą z otrzymanych części obłożyć filetem. Można użyć wykałaczkę do spięcia w całość.
Tak przygotowaną potrawę ułożyć w parowarze i gotować przez ok. 15 minut . Smacznego!
Przeczytaj także:
Warzywa i owoce sezonowe – lipiec
Często od specjalistów do spraw żywienia słyszymy, aby wybierać produkty sezonowe i lokalne. Jednak skąd wiedzieć, że na dany owoc czy warzywo jest teraz pora, a nie urosło pod szkłem?
więcej »
Ekstrakt z wanilii
Ziarna prawdziwej wanilii mogą do niepoznania zmieniać smak potraw. Nie każdy jednak wie, że aby delektować się aromatem tej przyprawy, nie trzeba używać cukru. Alternatywą może być ekstrakt z lasek wanilii! ...
więcej »
Dieta przy rozwolnieniu malucha - jak złagodzić objawy na brzuszku dziecka?
Wśród rodziców pokutuje wiele mitów dotyczących diety przy rozwolnieniu u ich dzieci. Przenoszą na malucha swoje dobre doświadczenie głodówki. Sięgają po specjalne diety np. BART. Czy słusznie? Dowiedz się, czy wystarczy przeczekać rozwolnienie...
więcej »
Zupa migdałowa
O niebieskich migdałach najczęściej myślimy w pracy lub szkole. A ile razy w ciągu roku myśli zaprzątają wam te jadalne? Wcale? A szkoda! Tak mało osób wie, że migdały można spożywać w różnej postaci nie tylko jako słodka przekąska....
więcej »
Zupa z selera
Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler. To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy...
więcej »