Przygotuj:
• 6 łyżek oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
• 3 posiekane ząbki czosnku
• 2 łyżki tartego, świeżego imbiru
• 1 dużą cebulę
• 1,5 kg mięsa z kurczaka bez kości, pokrojonego w kostkę
• ok. 2 l wody
• 2 garście świeżego szpinaku
• sos rybny i pieprz do smaku
Jak zrobić?
W rondlu o grubszym dnie rozgrzej 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekany czosnek, cebulę i tarty imbir. Nie dopuść, by się wszystko mocno przysmażyło. Gdy cebula się zeszkli, wyjmij wszystko na talerz. Dodaj pozostały olej i usmaż mięso z kurczaka. Do gotowego kurczaka wrzuć ponownie wcześniej podsmażoną mieszankę, dolej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj ok. 30 min. Dodaj szpinak, zamieszaj. Przed podaniem dopraw sosem rybnym i pieprzem.
Rosołu wystarczy na osiem osób.
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.