Ekorodzice

Tinola – rosół na bóle stawów

Autor: celestynka 2010.02.08, 19:16
fot. www.sxc.hu
 Kto z Was nie zna cudownych właściwości rosołu mamy? Specyfik na każde przeziębienie, grypę, gorsze samopoczucie. Tym razem przekonacie się, że to nie koniec jego zalet. Rosół z dodatkiem czosnku, szpinaku i imbiru – brzmi nieco egzotycznie – nie prawda? Ale świetnie radzi sobie z wszelkimi stawowymi dolegliwościami. Wypróbujcie, bo warto!  


Przygotuj:

 •  6 łyżek oleju roślinnego lub oliwy z oliwek

 •  3 posiekane ząbki czosnku

 •  2 łyżki tartego, świeżego imbiru

 •  1 dużą cebulę

 •  1,5 kg mięsa z kurczaka bez kości, pokrojonego w kostkę

 •  ok. 2 l wody

 •  2 garście świeżego szpinaku

 •  sos rybny i pieprz do smaku


Jak zrobić?

W rondlu o grubszym dnie rozgrzej 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek.  Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekany czosnek, cebulę i tarty imbir. Nie dopuść, by się wszystko mocno przysmażyło. Gdy cebula się zeszkli, wyjmij wszystko na talerz. Dodaj pozostały olej i usmaż mięso z kurczaka. Do gotowego  kurczaka wrzuć ponownie wcześniej podsmażoną mieszankę, dolej wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj ok. 30 min. Dodaj szpinak, zamieszaj. Przed podaniem dopraw sosem rybnym i pieprzem.


Rosołu wystarczy na osiem osób.





Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »