Ekorodzice

Jak wygląda prawidłowa mikroflora jelitowa?

Autor: Artykuł rekomendacyjny 2016.11.04, 13:33

Czy wiecie, że aż 70% naszego układu odpornościowego mieści się w jelitach? Tak to właśnie one są odpowiedzialne za naszą skłonność do infekcji. Warto więc o nie zadbać w pierwszej kolejności! Jak to zrobić? Koniecznie przeczytaj ten artykuł!

Flora bakteryjna, a odporność

W naszym ciele mieszka około bilion mikroorganizmów , a największa ich liczba znajduje się w jelicie cienkim, grubym i odbytnicy. Rozwój mikroflory bakteryjnej rozpoczyna się po urodzeniu. Układ odpornościowy powstaje już w okresie prenatalnym – dziecko wraz z mlekiem matki otrzymuje przeciwciała. Następnie wraz z procesem dojrzewania, organizm uczy się wytwarzać własne antygeny, których duża część znajduje się właśnie w układzie pokarmowym. W jelitach mieście się prawie 2 kg pożądanych dla człowieka bakterii (m. in. Lactobacillus i Bifidobacterium). Niestety wiele z nich jest niszczonych, co doprowadza do zaburzeń mikroflory jelit.


Przyczyny zaburzeń mikloflory jelit

Z zaburzeniami mikloflory jelitowej mamy do czynienia, gdy dojdzie do wyjałowienia narządu z pożądanych bakterii Lactobacillus lub nadmiernego rozrostu bakterii. Dochodzi do niego w wyniku zażywania antybiotyków, spożywania złej żywności, braku ruchu czy toksyn wchłanianych przez nasze ciało w kosmetykach i zanieczyszczonym powietrzu.  Właśnie w takim momencie najczęściej dochodzi do infekcji wirusowych, bakteryjnych w obrębie przewodu pokarmowego, ale również w obszarach błon śluzowych i dróg oddechowych. Chory skarży się  często na: biegunki lub zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, zgagę, utratę wagi, wymioty i nudności.


5 sposobów jak radzić sobie z problemami jelitowymi:

  • Rada 1: Woda zdrowia doda

Ważne, aby odpowiednio nawadniać organizm. Polecamy pić dużo płynów, aby nie odwodnić organizmu. Najlepsza będzie woda niegazowana lub kranówka przefiltrowana przez filtr węglowy

  • Rada 2: Sposób przygotowania posiłków jest ważny 

Należy ograniczyć spożywanie potraw smażonych. Starajmy się w tym okresie szczególnie zwracać na to co jemy i spożywać dużo gotowanych warzyw. W przypadku ostrych biegunek wskazane jest jedzenie sucharków i potraw lekkostrawnych. 
  • Rada 3: Odpowiednia dieta to podstawa
W trakcie infekcji. Nie należy spożywać  warzyw wzdymających. Do grupy takich warzyw należą m.in.: kalafior, nasiona bobu, grochu, fasoli, soi,  brokuły, świeże ogórki, kapusta

  • Rada 4: Cukier nie krzepi

Nadmiar cukru wywiera silny negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętywania, ale również jest szkodliwy podczas trwania infekcji jelitowej. Należy go unikać , ponieważ szczególnie w procesie fermentacji może wzmagać biegunkę, a także uczucie wzdęcia, przelewania w jelitach.

  • Rada 5: Profilaktyka jest najważniejsza

W okresie największej zapadalności na infekcje, czyli od marca do września. Polecamy przyjmować profilaktycznie aktywne szczepy bakterii. Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakteryjne, które podane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na nasz stan zdrowia. Bakterie probiotyczne wytwarzając kwas mlekowy, nadtlenek wodoru i białka zwane bakteriocynami, potrafią zwalczać szkodliwe bakterie. Pałeczki kwasu mlekowego odgrywają istotną rolę w procesie trawienia pokarmu. Zwiększają biodostępność białek, tłuszczów oraz niektórych składników mineralnych: wapnia, miedzi, żelaza, cynku, manganu. Syntezują także witaminy z grupy oraz pozytywnie wpływają na cholesterol. Preparaty probiotyczne mają oczywiście znaczenie w odpowiedzi immunologicznej organizmu.



Przeczytaj także:

Bądź bardziej eko – 3 wskazówki od Kimbino

Bądź bardziej eko – 3 wskazówki od Kimbino

Nowy Rok to różne postanowienia – dieta, odejście od nałogów, poprawa relacji z bliskimi. Troszczymy się o swoje zdrowie, bezpieczeństwo i samopoczucie, ale często zapominamy o dbałości o to, co jest niezwykle ważne, czyli o naszą planetę.... więcej »
Kaszel u dziecka- suchy czy mokry, jak go rozpoznać i leczyć?

Kaszel u dziecka- suchy czy mokry, jak go rozpoznać i leczyć?

Kiedy dziecko zaczyna kaszleć, obawiamy się, że nie uda nam się rozróżnić kaszlu suchego od mokrego i podamy maluchowi nieodpowiednie leki. Dowiedz się więc, jak rozróżnić te dwa rodzaje kaszlu i jakimi środkami się wspomóc, by dziecko... więcej »
Zupy kremy – dodaj je do swojego codziennego menu

Zupy kremy – dodaj je do swojego codziennego menu

Lekkie, niskokaloryczne, kolorowe i zdrowe – zupy kremy to łatwy sposób na danie każdego dnia. Do ich przygotowania możesz użyć praktycznie każdego warzywa - mogą więc stanowić element Twojego menu przez cały rok. Dowiedz się, dlaczego... więcej »
Częste biegunki u dziecka – bakterie kwasu mlekowego mogą pomóc!

Częste biegunki u dziecka – bakterie kwasu mlekowego mogą pomóc!

Biegunka u dziecka to problem, którego każdy rodzic doświadczył wielokrotnie. Z reguły dolegliwość ta ustępuje w ciągu kilkunastu godzin lub kilku dni, i przy właściwym leczeniu (skuteczne nawadnianie!) nie powoduje żadnych uszczerbków na... więcej »
Magnez Chelatowany

Magnez Chelatowany

W pewnym uproszczeniu można stwierdzić, że znaczna część objawów chorobowych, na które najczęściej się skarżymy, może być spowodowana niedoborem magnezu. To zdanie jest prawdziwe, ale jest też w nim pewna pułapka, którą wyjaśnimy w... więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »