fot. www.sxc.hu
Sałatka z serem fetą i kiełkami to nie wszystkim znany sposób na dobrą porcję witamin. Zwłaszcza zimą, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, warto zafundować sobie zastrzyk energetyczny w postaci zdrowej przekąski.
Przygotowanie: 15 minut
Składniki na 4-6 porcji
Składniki:
- Słoik dyni marynowanej (gdy trudno dostępna, zastąpić jabłkiem, gruszką, a w sezonie letnim arbuzem)
- 100 g fety
- Garść liści szpinaku
- Po 2 łyżki pestek dyni, orzechów – np. nerkowca
- 2 łyżki kiełków soi
- 4 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Łyżeczka musztardy
- Pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia sałatki
1.
Dynię odcedzić z zalewy.
2.
Ser feta pokroić w kostkę.
3.
Listki szpinaku opłukać, osuszyć, oderwać ogonki.
4.
Pestki dyni i
orzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu i pozaciekać.
5.
Pomidory pokroić.
6.
Oliwę i ocet z musztardą dokładnie wymieszać w filiżance, dodać pieprzu do smaku.
7. Zalać
sosem, składniki przełożone do miski.
8. Posypać
kiełkami, orzechami i pestkami.
Smacznego!