Ekorodzice

Sałatka z fetą i kiełkami

Autor: Joanna Koszewska 2011.02.11, 09:50
fot. www.sxc.hu
Sałatka z serem fetą i kiełkami to nie wszystkim znany sposób na dobrą porcję witamin. Zwłaszcza zimą, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, warto zafundować sobie zastrzyk energetyczny w postaci zdrowej przekąski.


Przygotowanie: 15 minut
Składniki na 4-6 porcji


Składniki:

  • Słoik dyni marynowanej (gdy trudno dostępna, zastąpić jabłkiem, gruszką, a w sezonie letnim arbuzem)

  • 100 g fety

  • Garść liści szpinaku

  • Po 2 łyżki pestek dyni, orzechów – np. nerkowca

  • 2 łyżki kiełków soi

  • 4 pomidory

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • Łyżeczka musztardy

  • Pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia sałatki
1. Dynię odcedzić z zalewy.

2. Ser feta pokroić w kostkę.

3. Listki szpinaku opłukać, osuszyć, oderwać ogonki.

4. Pestki dyniorzechy podprażyć na patelni bez tłuszczu i pozaciekać.

5. Pomidory pokroić.

6. Oliwę i ocet z musztardą dokładnie wymieszać w filiżance, dodać pieprzu do smaku.

7. Zalać sosem, składniki przełożone do miski.

8. Posypać kiełkami, orzechami i pestkami.

Smacznego!


Tagi: kiełki   ser feta  


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów