Ekorodzice

Przepis na pączki bez jajek i mleka

Autor: przepis naszej użytkowniczki: mamaga 2011.03.02, 18:02
Jutro tłusty czwartek, czyli pączkowe szaleństwo… Dla ambitnych, którzy zamierzają upiec je samodzielnie, mamy przepis od naszej użytkowniczki mamagi. Nie jest to wcale tradycyjna receptura z furą jaj, tłustą śmietaną i pokaźną ilością masła. A najbardziej zadowolone będą mamy małych alergików uczulonych na mleko i jaja.

fot. bezglutenowe pączki


Czego potrzebujesz?
  • 1 kg mąki
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 g oleju lub 150 g tłuszczu (margaryna bezmleczna) –  zamiast  smalcu, który dodawały nasze babcie
  • 1/2 l wody
  • 50 g drożdży
  • paczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanka oleju
  • 2 łyżki spirytusu lub octu – aby pączki nie nasiąkały tłuszczem


Jak zrobić?
  1. Drożdże rozmieszać z małą ilością letniej wody z dodatkiem cukru (1 łyżka).

  2. Wlać resztę wody, dodać mąki tyle aby zrobić rozczyn gęstości śmietany.

  3. Gdy podrośnie, dodać olej (1/2 szklanka) utarty z cukrem oraz resztę mąki, sól.

  4. Wyrobić ciasto, pod koniec dodać 100g oleju (lub roztopionego tłuszczu).

  5. Wyrobić i na koniec dodać spirytus bądź ocet. Wymieszać zostawić do wyrośnięcia.

  6. Formować pączki i smażyć.


Z przepisu mogą spokojnie skorzystać osoby uczulone na jajka i mleko. Niestety, przepis nie jest dla glutenowców... Ale może warto pomyśleć o jakiejś mące bez glutenu?

SMACZNEGO!

Przepis został przetestowany przez naszą użytkowniczkę mamagę oraz jej dzieci:) 



Zastanawiasz, ile Cię będzie kosztować pączkowa przyjemność?
Koniecznie przeczytaj:
Tłusty Czwartek: jakie paczki są najlepsze?




Tagi: alergicy   bez   bez   białkowa   dieta   dzieci   ekosłodycze   jaj   kuchnia   mleka   pączki   skaza   zdrowa  

Przeczytaj także:

Granola przepis

Granola przepis

Granola podawana z mlekiem lub jogurtem,to dla wielu ludzi idealny zdrowy początek dnia. Niestety niewiele z nas wie, że wiele gotowych mieszanek, nawet w sklepach ze zdrową żywnością, granoli obfituje jednak w niezdrowe cukry i tłuszcze. Z tej... więcej »
Słodkie przetwory z dzikich roślin

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Mus z poziomek, kisiel z owoców dzikiego bzu, chłodnik i syrop z kwiatu akacji, galaretka z owoców czarnej porzeczki… A to wszystko oczywiście domowej roboty. Brzmi smakowicie? Na co czekacie? Szykujcie fartuchy, słoiki, owoce... Kto ma ochotę... więcej »
Zupa z selera

Zupa z selera

Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler. To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy... więcej »
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej... więcej »
Sałatka z fetą i kiełkami

Sałatka z fetą i kiełkami

Sałatka z serem fetą i kiełkami to nie wszystkim znany sposób na dobrą porcję witamin. Zwłaszcza zimą, gdy pogoda nas nie rozpieszcza warto zafundować sobie zastrzyk energetyczny w postaci zdrowej przekąski. SMACZNEGO! ... więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów