Śledź i brzoskwinia? To można jeść razem? Te pytania zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para...
fot. śledź i brzoskwinia
- 2 filety śledziowe Czas przygotowania: ok. 10 minut
- 1 czerwona cebula Kaloryczność potrawy: 100 g = 120 kcal
- Sok z cytryny Liczba porcji po 50 g: 10 talerzy
- Posiekana natka pietruszki
- 1,5 łyżki oliwy
- szczypta soli, pieprzu i cukru
- 3-4 cienkie plasterki cytryny
- 1 brzoskwinia
- 1 szczypta ksylitolu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
-
Filety śledziowe umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem.
-
Cebulę pokroić w kostkę, skropić olejem i lekko posolić.
-
Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestkę; ¾ brzoskwini pokroić w cienkie słupki, posypać szczyptą ksylitolu, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z usiekaną natką.
- Wszystkie składniki sałatki połączyć, skropić olejem, wymieszać, lekko schłodzić. Pozostałą brzoskwinię pokroić w cienkie plasterki. Sałatkę przed podaniem udekorować plasterkami brzoskwini i cytryny.