Ekorodzice

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Autor: Joanna Koszewska 2013.11.27, 12:27

Śledź i brzoskwinia? To można jeść razem? Te pytania zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para...

fot. śledź i brzoskwinia

  • 2 filety śledziowe                                                            Czas przygotowania: ok. 10 minut
  • 1 czerwona cebula                                                          Kaloryczność potrawy: 100 g = 120 kcal
  • Sok z cytryny                                                                 Liczba porcji po 50 g: 10 talerzy
  • Posiekana natka pietruszki
  • 1,5 łyżki oliwy
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 3-4 cienkie plasterki cytryny
  • 1 brzoskwinia
  • 1 szczypta ksylitolu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Filety śledziowe umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem.

  2. Cebulę pokroić w kostkę, skropić olejem i lekko posolić. 

  3. Brzoskwinię sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć pestkę; ¾ brzoskwini pokroić w cienkie słupki, posypać szczyptą ksylitolu, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z usiekaną natką. 

  4. Wszystkie składniki sałatki połączyć, skropić olejem, wymieszać, lekko schłodzić. Pozostałą brzoskwinię pokroić w cienkie plasterki. Sałatkę przed podaniem udekorować plasterkami brzoskwini i cytryny. 





Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów