Czekolada to znana chyba wszystkim pyszność powstająca z miazgi kakaowej. Jest słodkim źródłem energii oraz sposobem na poprawę nastroju (podnosi poziom serotoniny i endorfin). Szeroki wachlarz jej zastosowań sprawia, że poza uciechą dla podniebienia, może cieszyć również i oko – zwłaszcza dziecka. Wyobraźcie sobie, jak będzie ono wspominać święta, podczas których choinkę zdobiły czekoladowe figurki (zarówno w wersji ciemnej, jak i jasnej) czy słodkie bombki– i jak łatwo jest wyczarować takie wspomnienia!.
fot. Ozdoby z czekolady – co możemy wyczarować
Sposoby i techniki zdobienia
Pomysłów na dekoracje zrobione z czekolady jest mnóstwo. Podobnie z technikami i sposobami ich wykonywania. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Jak zabrać się więc do czekoladowych czarów? Można wykorzystać chociażby zwykłą folię aluminiową, papier do pieczenia, woreczek foliowy z obciętym rożkiem, łyżkę, specjalnie przeznaczone do tego celu foremki, profesjonalną szprycę lub plastikowe pojemniczki.
Roztapianie czekolady
Zanim przystąpimy do tworzenia czekoladowych ozdób, musimy pamiętać, że kluczem do sukcesu (zarówno w kwestii smaku, jak i wyglądu) jest odpowiednio
roztopiona czekolada. Istnieje kilka sposobów takiego przygotowywania "bazy". Jednym z nich jest wykorzystanie mikrofalówki. Może być to jednak dosyć ryzykowne, jeśli ilość czekolady nie będzie odpowiednio dobrana lub gdy przesadzimy z mocą urządzenia. Najpopularniejszym sposobem roztapiania jest tzw. kąpiel wodna. Czekoladę wkłada się do naczynia położonego na garnku z wrzącą wodą. Nie powinno ono jednak dotykać lustra wody. Czekolady nie mieszamy zbyt często, dając jej szansę na powolne rozpuszczenie się.
Temperowanie czekolady – czym jest i czemu służy?
Temperowanie jest procesem, którego celem jest nadanie czekoladzie połysku. Dzieli się go na 4 etapy: przygotowanie czekolady (siekanie i rozdrabnianie), pierwsze podgrzewanie, ochładzanie i ponowne podgrzewanie. Uzyskany przy odpowiednio przeprowadzonym temperowaniu połysk jest efektem krystalizacji zawartego w czekoladzie masła kakaowego.
Dekoracje
Odpowiednio przygotowaną czekoladę można przekształcić w unikalne i jadalne ozdoby. Masie można nadawać rozmaite kształty w zależności od wykorzystanych w tym celu "narzędzi". Woreczek, łyżka lub szpryca umożliwiają nam wykonanie dekoracji ażurowych bezpośrednio na daniu, które przyozdabiamy. Wzory można też uprzednio nanosić na folię aluminiową lub papier do pieczenia, aby wykorzystać je dopiero po zastygnięciu. Jeśli nie mamy czasu na ręczne kształtowanie dekoracji, możemy do tego celu wykorzystać foremki.