Dieta zbyt bogata w czerwone i przetworzone mięso może zabić. Miłośnicy tego typu przysmaków powinni ograniczyć ilość jedzonej szynki czy pieczeni wołowej... W innym przypadku mogą stać się ofiarami raka jelita grubego.
fot. www.sxc.hu
Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF) zaleca
ograniczenie spożycia czerwonego mięsa w tygodniu do:
- 500 g gotowanego mięsa,
- ok. 700 g do 750 g niegotowanego mięsa.
W niektórych badań wykazano, że związki hemu nadające czerwonemu mięsu kolor, doprowadzają do uszkodzenia błony śluzowej jelita grubego. |
WCRF namawia także
do całkowitego unikania przetworzonego mięsa ze względu na jeszcze większe ryzyko raka jelita grubego. Według najnowszych ustaleń 3 800 przypadkom raka jelita grubego można by zapobiec co roku, jeśli jedlibyśmy mniej niż
70 g przetworzonego mięsa w tygodniu.
Przetworzone mięso oznacza każde mięso konserwowane przez:
- wędzenie,
- utwardzanie,
- solenie,
- jak również zawierające chemiczne środki konserwujące.
Uważa się, że proces konserwowania powoduje powstawanie czynników rakotwórczych, które mogą uszkadzać komórki ludzkie i umożliwiają rozwój raka.
Aby pomóc konsumentom
Brytyjski Departament Zdrowia opublikował listę, która zawiera
70 gramowe porcje czerwonego oraz przetworzonego mięsa:
- jedna średnia porcja placka pasterskiego,
- dwa standardowe hamburgery z wołowiny,
- sześć plasterków salami,
- jeden kotlecik z jagnięcia,
- dwa plasterki pieczeni jagnięcej, wołowej lub wieprzowej,
- trzy plasterki szynki.