Ekorodzice

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2010.12.28, 16:54
fot. www.sxc.hu
Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je  trzymać Nie zapominajmy, że w papierowych torebeczkach, w jakich na ogół są sprzedawane – przyprawy tracą swój aromat. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy liściaste, można skropić je odrobiną wody i schować do lodówki.


Przeczytaj także:

Sposób na karaluchy i prusaki

Sposób na karaluchy i prusaki

Mimo licznych prób nie jesteś w stanie unicestwić wszędobylskich prusaków i karaluchów? Nie martw się, na nie też mamy sposób! Aby pozbyć się nieproszonych gości, przyrządź mieszankę z takiej samej ilości mąki, kakao, sody oczyszczonej... więcej »
Jak wyczyścić przypalony garnek?

Jak wyczyścić przypalony garnek?

Zupa serowa? Gorące mleko, a może odgrzewane leczo? Co tym razem zapomnieliście zdjąć z palnika? Cokolwiek by to nie było, szkoda Waszych nerwów. Z przypalonym garnkiem z łatwością poradzi sobie kuchenna przyprawa... Wystarczy pół szklanki... więcej »
Recykling materiałów

Recykling materiałów

Nie wyrzucaj starych materiałów, włóczek i guzików, które na pierwszy rzut oka wydają się niepotrzebne! Ze zniszczonego obrusu można wyczarować kilka serwetek. Z podartego prześcieradła możesz uszyć poszewki na poduszki. Resztki włóczek... więcej »
Jak usunąć ślady po cemencie?

Jak usunąć ślady po cemencie?

Skończyłeś właśnie remont, a uporczywe ślady po cemencie na podłodze i meblach pozostały? Jeśli nie chcesz takiej pamiątki, najwyższy czas uporać się z plamami. Zamiast niszczyć drewno rozpuszczalnikiem, sięgnij po babcine sposoby. Wystarczy... więcej »
Przeterminowany proszek do pieczenia

Przeterminowany proszek do pieczenia

Jak sprawdzić świeżość proszku? Wystarczy zanurzyć w nim ostrze noża, a następnie włożyć je do wody. Jeśli zacznie mocno się pienić, nie nadaje się do pieczenia. W takiej sytuacji możemy być pewni, że proszek nie spulchni już żadnego... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
09.04.2012 13:09 - miraga_
Ja najczęściej używam taki wąskich wysokich słoiczków po kaparach w zalewie. Mam już w jednym bazylię i w drugim rozmaryn. Jeżeli trzymam jakąś przyprawę w oryginalnym opakowaniu, to zawsze po otwarciu spinam dodatkowo spinaczem.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »