Ekorodzice

Plamy z owoców

Autor: Redakcja EKORODZICE.PL 2010.07.03, 13:46
fot. www.sxc.hu
Sezon owocowy ruszył pełną parą, a wraz z nim na naszych ubraniach pojawiły się plamy z truskawek, czereśni i jagód. Tego typu zabrudzenia potrafią przysporzyć sporo kłopotu, dlatego warto mieć w pogotowiu naturalne odplamiacze. Owocowe plamy usuwamy za pomocą soli i wody (1: 10) albo octu i wody (1:3). Na zabrudzenie można także nałożyć maślankę, mleko lub jogurt naturalny, a następnie trzeba poczekać aż zanieczyszczenia zostaną wchłonięte.  W kryzysowej sytuacji warto mieć przy sobie sok z cytryny lub glicerynę – najpierw skrapiamy plamę, a po 15 minutach pierzemy w ciepłej wodzie.

Więcej o usuwaniu plam znajdziesz w artykule:
Plamy od A do Z

Przeczytaj także:

Usuwanie smoły z auta

Usuwanie smoły z auta

Dbasz o swoje wymarzone auto, jak tylko potrafisz, ale i tak jest ubrudzone smołą? Chcesz się pozbyć plam, lecz nie wiesz jak? Uciążliwe ślady na karoserii swojego auta usuniesz szmatką nasączona niewielką ilością oleju lnianego lub olejku... więcej »
Jak zatrzymać kolor na dłużej?

Jak zatrzymać kolor na dłużej?

Twoje ciuchy tracą żywe kolory jak w reklamie już po pierwszym praniu? Nie musi tak być! Wcale nie potrzebujesz do tego najlepszego proszku na rynku. Wystarczy, abyś przed pierwszym praniem wrzuciła nowe ubrania do zimnej, osolonej wody. Na miskę... więcej »
Ekologiczne pranie dywanów

Ekologiczne pranie dywanów

Chcesz odświeżyć dywan tanio, szybko i skutecznie? Nic prostszego! Posyp go warstwą sody oczyszczonej. Odczekaj kwadrans i odkurz. Dywan będzie wyglądał jak nowy. Co więcej, czyszcząc go w ten sposób, nie tylko pozbywasz się szkodników, ale... więcej »
Zapach gotowanej kapusty, kalafiora i brukselek

Zapach gotowanej kapusty, kalafiora i brukselek

Zapach kalafiora, kapusty oraz brukselek nie należy do najprzyjemniejszych, a co gorsza - jest ciężki do wywietrzenia. Dlatego wiele osób rezygnuje ze spożywania tych warzyw, tracąc przy tym sporą dawkę witamin. Jednak możemy uniknąć nieprzyjemnego... więcej »
Przechowywanie warzyw – pomidory i ogórki

Przechowywanie warzyw – pomidory i ogórki

Czasem po nocy w lodówce pomidory i ogórki mają szklarniany smak. To nie przypadek! Warzywa tracą smak, gdy dojrzewają w nieodpowiednich warunkach. Ogórki oraz pomidory zachowują swoją świeżość najdłużej w temperaturze 18-20˚C. Dlatego... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »