Ekorodzice

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Autor: eactive 2019.05.13, 10:59

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania wypieków. Sprawdź z pomocą, jakich drożdży uzyskamy najlepsze rezultaty podczas pieczenia.


Czym się różnią zwykłe drożdże od piekarskich?

Jeśli chodzi o różnicę pomiędzy tradycyjnymi drożdżami a tymi piekarskimi, to warto na początku wspomnieć o tym, że ten drugi typ jest po prostu silniejszy. Dzięki temu można używać mniejszą ilość produktu, aby uzyskać takie same rezultaty. Producenci informują, że na 1kg mąki wystarczy zaledwie 7-9g drożdży piekarskich. Warto kupić drozdze piekarskie 500g, gdyż starczą na dłużej. Wystarczy wtedy po prostu odciąć im dostęp do powietrza i bez problemu będzie można je przechowywać przez sporą ilość czasu.


Rodzaje drożdży piekarskich:


  • Drożdże instant


Dużą zaletą tego produktu jest przede wszystkim to, że nie potrzeba do nich rozczynu. W ten sposób można bez problemu wymieszać je z innymi składnikami, także tymi suchymi i zrealizować punkt po punkcie wszystko, co znajduje się w przepisie. Najważniejsze jednak jest to, aby płyny, które będą wlane, miały odpowiednią temperaturę, tj. około 45 stopni. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że wysoka lub niska temperatura mleka czy wody jest główną przyczyną tego, że wypieki bywają nieudane.

Warto zdawać sobie sprawę z tego, że te drożdże znajdują głównie zastosowanie przy bardzo ciężkich ciastach. Co to oznacza? Przede wszystkim to, że w ciastach znajduje się spora ilość jajek, masła lub bakalii.
Świeże drożdże

Na samym początku trzeba podkreślić, że wymagają one poświęcenia największej ilości czasu. Jednak w rezultacie można osiągnąć bardzo satysfakcjonujące efekty. Zatem jeszcze przed wykonywaniem poleceń z przepisu, trzeba zrobić pewien rozczyn. Do drożdży dodaje się ciepłą wodę lub mleko oraz wsypuje odrobinę cukru. Co ciekawe można bardzo łatwo sprawdzić, czy drożdże faktycznie są świeże. Wystarczy wykonać wszystkie powyższe kroki, a następnie sprawdzić, czy mikstura będzie się pienić, jeśli tak to zyskamy potwierdzenie, że drożdże były świeże.

Największym ich atutem jest niesamowity zapach wypieków. Zazwyczaj mają one kolor jasnobeżowy i są bardzo zbite.

Nie da się ukryć, że tego typu produkty będą doskonałym rozwiązaniem przy wypiekach lekkich ciast, gdzie nie ma zbyt wiele cukru. Zaleca się, aby ich ilość nie przekraczała 5%, wtedy też osiągniemy najlepsze rezultaty, a wypieki szybko znikną ze stołu.


  • Drożdże suszone


Kolejnym rodzajem drożdży jest ich suszona odmiana. Można bez problemu odróżnić je od pozostałych, gdyż składają się one z granulek. Wszystkie atuty tego produktu można uzyskać dopiero po połączeniu ich z ciepłą wodą, a następnie odłożeniu takiej mieszanki na kilka minut. Aby zyskać pewność, że już można zacząć wykorzystywać drożdże, trzeba po prostu sprawdzić, czy widać w roztworze bąbelki.


Przeczytaj także:

Granola przepis

Granola przepis

Granola podawana z mlekiem lub jogurtem,to dla wielu ludzi idealny zdrowy początek dnia. Niestety niewiele z nas wie, że wiele gotowych mieszanek, nawet w sklepach ze zdrową żywnością, granoli obfituje jednak w niezdrowe cukry i tłuszcze. Z tej... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
Zupa z dyni dla alergików

Zupa z dyni dla alergików

Przyrządzona nie tylko na co dzień, ale także podczas wieczornego spotkania z rodziną będzie świetnym kulinarnym rozwiązaniem. Kremowa konsystencja sprawia, że zupa nadaje się do podania jako przystawka. Dynia bogata jest w żelazo, fosfor,... więcej »
Dieta przy rozwolnieniu malucha - jak złagodzić objawy na brzuszku dziecka?

Dieta przy rozwolnieniu malucha - jak złagodzić objawy na brzuszku dziecka?

Wśród rodziców pokutuje wiele mitów dotyczących diety przy rozwolnieniu u ich dzieci. Przenoszą na malucha swoje dobre doświadczenie głodówki. Sięgają po specjalne diety np. BART. Czy słusznie? Dowiedz się, czy wystarczy przeczekać rozwolnienie... więcej »
Placuszki gryczane

Placuszki gryczane

Jedną z zalet placuszków gryczanych jest to, że są bardzo proste w przygotowaniu – potrafi zrobić je każdy bez wyjątku. Poza tym są smaczne i zdrowe. A to wystarczy, aby zostać ich fanem na całe życie... więcej »


Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów