Ekorodzice

Zboża w diecie dziecka – teoria i praktyka

Autor: Joanna Mendecka 2010.09.09, 10:44
Silne i zdrowe dziecko potrzebuje zjadać około pięciu pełnowartościowych oraz zrównoważonych posiłków dziennie. Podstawą zdrowej codziennej diety powinny być produkty zbożowe z pełnego przemiału (ok. 40-50%). Zawierają one niezbędne węglowodany, białka oraz tłuszcze. Jak to zrobić?

Najważniejsze ze zbóż:

Przede wszystkim kasza jaglana

O kaszy jaglanej mogłabym pisać i pisać – niektórzy się śmieją, że jej spożycie po moich warsztatach wyraźnie wzrasta. Napiszę jednak krótko – kasza jaglana jako jedyna z kasz ma charakter zasadowy i dlatego wzmacnia organizm. Jest szczególnie zalecana dla dzieci chorujących, ząbkujących, zakatarzonych. Efekty jej działania są spektakularne – dziecko szybciej wraca do sił i zdrowia.

Kaszę jaglaną trudno jest ugotować na sypko, ale nie martwcie się tym. Można zrobić z niej:
  • kaszkę śniadaniowo/kolacyjną z bakaliami (którą można mocno rozrzedzić wodą, zmiksować i podawać dziecku do picia jako koktajl),

  • zapiekankę w piekarniku

  • kopytka
    • 40dag kaszy ugotować z 2 szklankami mleka sojowego,
    • dodać łyżkę masła lub ghee,
    • 3 jajka,
    • 25 dag mąki pełnoziarnistej,
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • natkę pietruszki,
    • szczyptę soli morskiej
    • ciutkę słodu jęczmiennego, syropu klonowego lub miodu.

    Z powstałego ciasta ulepić kopytka i podgotować :)

Koniecznie amarantus

Amarantus (szarłat) jest cudownym zbożem, które nie zawiera glutenu i które może być stosowane już od 6 miesiąca. W USA służy do produkcji mieszanek dla niemowląt, a matki indiańskie od wieków przeżuwają liście amarantusa i podają swoim niemowlętom jako pokarm. Jest on przede wszystkim źródłem:
  • białka (wszystkie 8 aminokwasów egzogennych!) – białko amarantusa jest lepiej przyswajalne i ma większą wartość biologiczną niż białko z mleka, soi czy jęczmienia,
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • wapnia,
  • potasu,
  • fosforu,
  • magnezu,
  • żelaza (5 razy więcej niż szpinak).
Amarantus można dostać w 3 formach – ziarno (gotujemy ok. 15 min), poping (prażone ziarno stosujemy jako posypkę na gotowe danie lub wysypujemy dziecku na naślinioną łapkę, a dziecko sobie je zlizuje) lub mąka (zwykle zmieszana z jakąś inną w dowolnych proporcjach). Stosuje się go jako dodatek do innych kasz (taki zastrzyk białkowo-minerałowy) lub dosypuje się do zup. Ma smak leciutko słodkawy i jest bardzo wdzięcznym zbożem – codziennie wsypujemy łyżkę ziarna do czegokolwiek, co akurat gotujemy.


Boska quinoa

Quinoa (komosa ryżowa) jest z wyglądu prawie identyczna z amarantusem, a zasady jej gotowania i podawania są te same (w połączeniu z innymi zbożami) z tym, że przed gotowaniem trzeba ją przepłukać kilkakrotnie (choćby w sitku pod bieżącą wodą). Quinoa:
  • działa lekko rozgrzewająco,
  • wzmacnia nerki,
  • zawiera najwięcej białka ze zbóż (8 aminokwasów egzogennych),
  • dużo wapnia oraz żelazo,
  • fosfor,
  • witaminy E oraz witaminy z grupy B.

Źródło: fot. Jolanta Wrzesińska

Przeczytaj także:

Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Naturalne pączki z mąki orkiszowej

Skoro w tłusty czwartek pączkowe szaleństwo dopada prawie każdego, warto postarać się, aby ta nadziewana konfiturą przekąska była jak najzdrowsza. Zwłaszcza jeśli ma trafić do brzuchów naszych najmłodszych łasuchów. Przed Wami przepis... więcej »
Truskawkowy koktajl z kaszy jaglanej

Truskawkowy koktajl z kaszy jaglanej

Odżywczy koktajl z sezonowymi owocami idealnie nadaje się na upalne dni. Dziś proponujemy Wam zdrowy napój z truskawkami według pomysłu użytkowniczki naszego portalu. Na zdrowie! więcej »
 Kuchnia amerykańska to nie tylko fast-food!

Kuchnia amerykańska to nie tylko fast-food!

Wokół amerykańskiej diety narosło wiele stereotypów. Kojarzona z niezdrowymi, szybkimi przekąskami, nie ma zbyt wielu sympatyków w środowisku ekologicznych rodziców. Czy strach przed amerykańskim menu jest uzasadniony? Wystarczy poszerzyć... więcej »
Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy... więcej »
Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Dlaczego zdrowe żywienie jest tak ważne? To proste! Od tego: co jemy, jak jemy oraz na ile sprawnie funkcjonuje nasz układ trawienny – zależy ok. 80-90% naszego dobrego zdrowia. Pożywienie, które zjadamy, buduje nasze ciało oraz wpływa... więcej »


Komentarzy: 2
{opis}
11.02.2013 10:21 - akola
Od którego miesiąca można podawać niemowlętom quinoę?
{opis}
10.09.2010 00:41 - agnieszka
Świetny artykuł ! Tylko gdzie tak egzotyczne zboża można kupić?

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »