Jak wiecie, u mnie z czasem nie jest najlepiej Przy takiej gromadce. Nawet z opiekunką i babcią jest ciężko...:D
Postanowiłam podzielić się z wami moim sposobem na szybkie przekąski dla gości na słodko i na słono.
Przygotuj:
ciasto francuskie biedronka
kieliszek
pesto
pomidorki koktajlowe
oliwki
sól
bazylia
cukier brązowy
borówki
dżem borówkowy
dżem malinowy
główki szparagów
1. Za pomocą kieliszka wycinamy z ciasta kółka.
2.Kółeczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
WERSJA NA SŁONO:
3. Na kółka nakładamy malutką łyżeczkę pesto, a na pesto: połówkę pomidorka,oliwkę lub główkę szparagów.
4. Całość posypujemy suszoną bazylią, solą.
WERSJA NA SŁODKO
3.Na kółka nakładamy troszkę dżemu i z 2/3 borówki.
4. Całość posypujemy cukrem.
5.Ciastka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na zloty kolor – ok. 18 minut.
IDEALNE JAKO PRZEKĄSKI Chrzciny, Komunie, Imieniny, Święta.
Wiem, że ciasto francuskie zbyt zdrowe nie jest, ale to z biedronki jest już gotowe a skład w miarę ok 3 składniki bez żadnych E. Lepsze takie przekąski niż kupne ze sklepu i wychodzi duużo taniej. Znajomi za nimi przepadają. Na pewno lepsze rozwiązanie niż paka chipsów!