Jakiś czas temu strasznie nas tu na wsi zasypało i droga do miasta przez kilka dni była nieprzejezdna. W lodówce pustka i brak chleba. Postanowiłam trochę pofantazjować i wyczarowałam bułeczki warkocze posypane makiem i kminkiem z solą. Podobne bułki z kminkiem jadłam w Austrii.
Tak wyglądały moje bułeczki po upieczeniu :)
Przepis na bułeczki jest prosty i robi je się bardzo szybko.
Przepis na bułeczki warkocze:
2 kg mąki
drożdże 10 dkg
łyżeczka cukru na zaczyn drożdżowy
sól
mleko
pół szklanki oleju
1 żółtko do posmarowania
Drożdże rozkruszamy i mieszamy z odrobiną ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżkami mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną to wlewamy je do mąki, dodajemy sól, mleko i na koniec olej. Ciasto zostawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta odrywamy małe kulki które ręką rozwałkowujemy na długie okrągłe paski. Łączymy brzegi i na przemian zaplatamy raz z jednej, raz z drugiej strony. Zostawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka. Posypujemy makiem, kminkiem i solą gruboziarnistą lub siemieniem lnianym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut.
Gotowe!
Bułeczki są niezwykle smaczne, zdrowe bez żadnych polepszaczy czy sztucznych składników
Smacznego!