Święta, Święta i po Świętach... Co najmilej wspominam? Oczywiście smak pysznego
Mazurka który robiłam pierwszy raz i szczerze powiem że była to wielka improwizacja. Jednak wyszedł on tak pyszny że muszę się Wam pochwalić przepisem.
Składniki na mój Mazurek z różą i bakaliami:
Ciasto:
-350 dkg mąki pszennej
-margaryna Tortowa
-żółtko
-100 g cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto. Obwinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Wyjąć rozwałkować na dużą blachę. Można zrobić jakiś wzorek na około. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200 C przez 20 min. Wyjąc z piekarnika.
Przepis na masę bakaliową do Mazurka:
-2 łyżki masła
-2 łyżki miodu
-50 dkg bakalii różnych:
Ja użyłam bakalie od SKWORCU.PL: brzoskwinie, morele, ananas, wiśnie suszone, ananas kandyzowany, mango kandyzowane, orzechy włoskie (wcześniej rozdrobnić tłuczkiem).
Bakalie, te które są większe pokroić na kawałki. Wszystkie bakalie oprócz orzechów sparzyć wrzątkiem na sitku. W garnku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki miodu. Do masła i miodu wrzucić bakalie i orzechy. Mieszać i przez około 2,3 minuty podgrzewać masę na ogniu. Ciepłą masę wyłożyć na lekko przestudzone ciasto posmarowane wcześniej konfiturą z płatków róży od POLSKIEJ RÓŻY. Włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut.
Wystudzone ciasto posmarować masą Krówkową.
Mazurek jest przepyszny! To taki mój Mazurek! Smacznie komponują się z masą bakaliową KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY oraz dodatek orzechów włoskich. Są niezbędnym dodatkiem i nadają niepowtarzalnego smaku!!!!
Smacznego!
A Wy piekłyście w tym roku Mazurki?