moja granola
17.06.2014
Cukier, syrop glukozowy, kandyzowane owoce, karmel... jeśli przerażają Cię etykiety na płatkach śniadaniowych, a zawartość cukru w musli "fit" przyprawia Cię o zawrót głowy - weź sprawę w swoje ręce! Zrób sobie płatki śniadaniowe - granolę zapiekaną w piekarniku lub zwykłe musli. Słodkie, a bez cukru czy syropów glukozowo-fruktozowych.
Wybierz swoje ulubione płatki owsiane, jęczmienne, z amarantusa, otręby czy zarodki oraz dodatki - posiekane orzechy, pestki, siemię lniane, owoce suszone, płatki kokosa... do tego łyżka miodu w celu sklejenia płatków i uzyskania chrupiącej otoczki po wyjęciu z piekarnika oraz odrobina mleka kokosowego (jeśli lubisz kokosowy aromat) i ... już prawie... prawie GOTOWE! :)
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki (najlepiej ręką, dbając, by wszystkie składniki były dokładnie otoczone miodem i mlekiem kokosowym) i wsyp całość na blachę wyłożoną papierem. Piecz około 30 minut w temp. 175 st. C mieszając od czasu do czasu
na zdrowie :)