- ziemniaki 250g
- ser biały 600g (półtłusty)
- jaja 1szt.
- mąka pszenna 150g
- mąka ziemniaczana 20g
- masło do polania 40g
- bułka tarta 20g
- sól
- Obrać, opłukać, ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić przez maszynkę lub praskę wraz z białym serem;
- Do połączonych ziemniaków z serem dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, jajka;
- Ciasto zarabiać rękami na stolnicy, formować wałkiem średnicy 3 cm., kroić ukośne kluski;
- Do zagotowanej wody partiami wkładać leniwe pierogi, kiedy wypłyną na powierzchnię to po minucie wybierać łyżką cedzakową;
- Pierogi leniwe podawać natychmiast po ugotowaniu polane masłem i zrumienioną bułka tartą.
Przepis z http://wysmienity.pl