|
użytkownik portalu
|
|
Tortilla to meksykański chleb powszedni. Prostota i kreatywność odpowiadają za międzynarodowy sukces tej potrawy. Ten nieskomplikowany w przygotowaniu placek (tylko trzy składniki!) możemy wypełnić, czym tylko chcemy, np. pastą z fasoli (frijoles refritos).
Inne zalety tortilli? Nie zawierają glutenu, mają mało cholesterolu, są za to cennym źródłem wapnia i potasu. Do ich przygotowania nie potrzebujemy drożdży ani piekarnika i można zaprosić znajomych do wspólnego gotowania (najlepiej, by były chociaż dwie osoby).
Składniki (na 12 tortilli):
2 szklanki mąki
1,5 szklanki wody
20 ml oliwy z oliwek
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Mieszamy mąkę, wodę, sól i oliwę, aż do otrzymania nieco lepkiej masy o konsystencji plasteliny. Następnie na płaskiej powierzchni rozlewamy kilka kropli oliwy i na niej ugniatamy tortillę rękoma lub przy pomocy wałka.
2. Stawiamy na ogniu dużą patelnię. Następnie, dobrze umyty spód jakiegoś garnka smarujemy oliwą i stawiamy na patelni, aż się nagrzeje.
3. Przygotowaną masę kładziemy na patelni i przez mniej więcej minutę (30-60s) ugniatamy ją rozgrzanym i posmarowanym oliwą spodem garnka. Garnek działa tutaj jak domowa prasa hydrauliczna, której gorąca powierzchnia natychmiastowo rozgniata porcję ciasta.
Inny sposób: Smażymy około 90 sekund i przewracamy na drugą stronę, którą smażymy jeszcze 15 sekund. Przed podaniem przykrywamy tortillę kuchennymi ścierkami, żeby nie wyschła.