Ekorodzice

Jestem z wami od:2010.03.09 10:38
Eko Jeż
Ostatnie logowanie: 2019.12.16 00:07
Liczba postów: 59
Moje ulubione: 1

użytkownik portalu

Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Gotowana fasolka z garnka przepis na frijoles de olla

28.05.2018

Kuchnia meksykańska należy do najbardziej lubianych i rozpoznawalnych na świecie. W każdym większym mieście bez trudu znajdziemy restauracje serwujące takie specjały jak tortilla, enchilada czy burritos. Te wyraziste w smaku i sycące dania, mają jeszcze jedną zaletę – są bardzo proste w przygotowaniu. Dlaczego by więc nie wprowadzić do naszej kuchni trochę egzotyki? Rozgrzewające, treściwe potrawy to doskonała propozycja na zimę pełną smaku.


Warzywem królującym w meksykańskiej kuchni i cenionym na całym kontynencie amerykańskim jest fasola (frijoles), którą można przygotowywać na całe mnóstwo sposobów. Dzisiaj, na zachętę przedstawiamy dwa podstawowe warianty:

Gotowana fasolka z garnka (frijoles de olla) to rodzaj gęstej zupy z kawałkami fasoli. Występuje w wariancie śniadaniowym, podawana z jajecznicą i kiełbasą lub jako baza dla wielu innych potraw, takich jak tlacoyo (rodzaj tortilli) czy enfrijolada (tortilla w sosie z fasolki). 

Tradycyjne frijoles przygotowuje się w glinianym garnku, który najlepiej oddaje tradycyjny smak potrawy. 

Najczęściej danie przygotowuje się z czarnej fasoli, zielonej lub pinto. 

Chociaż samo przygotowanie jest bardzo proste, trwa długo, gdyż zanim przystąpimy do gotowania, fasola powinna się namoczyć (całą noc). Gotowanie w glinianym garnku trwa 3 godziny, natomiast w ekspresowym, 45 minut. 

Składniki na 6 porcji: 

½ kg fasolki 

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki soli

*kilka listków lub gałązka komosy piżmowej (epazote), ale może być po prostu pieprz, papryka w proszku czy kolendra. 


Komosa piżmowa to bardzo popularna meksykańska przyprawa charakteryzująca się mocnym, gorzkawym smakiem. Dodaje się ją do potraw z fasoli, by uniknąć dolegliwości trawiennych. Znana jest również ze swoich właściwości antypasożytniczych. W Polsce nie cieszy się uznaniem i rośnie na dziko.

Przygotowanie:

Zostawiamy namoczoną fasolę na około 10 godzin (dzięki temu szybciej się ugotuje)

Gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła (jednak wody powinno być 3x więcej)

Dodajemy cebulę i czosnek 

Gotujemy pod przykryciem na mocnym ogniu (45 min), a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień 

Mieszamy od czasu do czasu aż do uzyskania konsystencji gęstej zupy. Kontrolujemy też poziom wody, by uniknąć przypalenia. Jeśli musimy dolać wody, niech będzie wrząca. 

Pod koniec gotowania dodajemy komosę lub inne przyprawy 

Doprawiamy ugotowaną fasolkę dwiema łyżkami soli  SMACZNEGO!