Ekorodzice

Jestem z wami od:2010.01.29 16:22
mama_Igorka
Ostatnie logowanie: 2016.12.18 19:23
Liczba postów: 487
Moje ulubione: 9

użytkownik portalu

52 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Dieta bezglutenowa

01.07.2013
Wiele dzieci, niestety od niedawna tez mój Igorek nie toleruje glutenu;/ Tak, tak Igorek ma celiakie, to już pewne;/

Choroba celiakia ( bo tak nazywa się to schorzenie układu trawienia) charakteryzujące się wytwarzaniem przez organizm osoby chorej przeciwciał, które są skierowane przeciwko glutenowi. W konsekwencjiprowadzi to do uszkodzenia błony śluzowej jelita i występowania bardzo nieprzyjemnych objawów takich jak: wymioty, biegunka, utrata masy ciała, zahamowanie tempa wzrostu oraz wiele innych. Pierwsze niepokojące oznaki celiaki można zaobserwować u dziecka już po pierwszym roku życia. Choruje na nią co setna osoba i jest najostrzejszą formą
nietolerowania glutenu, choć niestety nie jedyną. Zarówno u dzieci jak i osób dorosłych może
powodować kolki, wzdęcia oraz biegunkę.
Dieta bezglutenowa
Jej głównym założeniem jest wyeliminowanie pokarmów, które w swoim składzie zawierają przetwory ziaren pszenicy, żyta, jęczmienia oraz owsa, i zastąpienie je ziarnami gryki, ryżu,kukurydzy, prosa, a także produktami na bazie mączki ziemniaczanej. Specjaliści są zgodni, że dieta ta jest w stanie w pełni pokryć zapotrzebowanie dziecka na najważniejsze składniki odżywcze. Jednak ja i tak się martwię, czy dam radę;/ Nie mieszkamy w Warszawie i nie śpimy na dolarach Jeśli znacie fajne, tanie przepisy to chętnie skorzystamy!
Dodaj komentarz
Komentarzy: 3
{opis}
01.07.2013 18:24 - mama_Igorka
To mój syn musi być na diecie bezglutenowej, bo jest chory. Jak nie musicie być na diecie to nie przechodźcie na nią Bez sensu tracić kasę.
{opis}
01.07.2013 18:23 - mama_Igorka
Gluten NIE JEST SZKODLIWY!!!!! Jest to mieszanka białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występującą w ziarnach :pszenicy, owsa, żyta i jęczmienia.Jest on znakomitym nośnikiem aromatów i przypraw, przez co bardzo chętnie korzystają z niego producenci produktów przetworzonych oraz piekarze. Spotkać go można praktycznie w każdym rodzaju żywności spożywczej.
{opis}
01.07.2013 18:22 - matkapolka
Dieta bezglutenowa jest bardzo droga Jak chodzę do ekosklepów to produkty dla bezglutenowych dzieci są warte razy 2. Nie zazdroszczę. A ten gluten jest wszędzie. Też chętnie bym jadła bezglutenowe rzeczy. Tylko trochę drogo... jak to takie złe to po co dodają ten gluten do żywności dla dzieci?