|
użytkownik portalu
|
|
Pierniczki
Podam proporcje w oryginale można zrobić np razy 4
1/4 kubka miodu sztuczny lub naturalny
5 łyżek masła
1/2 kubka brązowego cukru
1 jajko
2 1/4 kubka mąki
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki rodzynek
mieszamy i zagniatamy ciasto ale można też trochę zmienić: miód w
większości dać sztuczny i 2 -3 łyżki naturalnego dla aromatu, masło zastąpić
w 1/2 margaryną, cukier dać zwykły, imbir zastąpić przyprawą do piernika ,ja nie daję rodzynek, na wierzch można posypać cukrem kandyzowanym grubo kruszonym i wwałkować to w ciasteczka, albo wersja bez kandyzu i malować lukrem po upieczeniu
Piec 9-10 minut w 180 stopniach
Smacznego