Każdego ranka po kawę bezkofeinową sięga ok. milion ludzi na całym świecie. Wśród smakoszy tego rodzaju kawy w czołówce są kobiety w ciąży i matki karmiące. W tym moja osoba ;D Okazuje się, że ona wcale nie jest zdrowa i ma mało wspólnego z normalną kawą.
Obecnie kofeinę odseparowuje się z kawy za pomocą trzech metod; gazów nadkrytycznych, wody i ekstraktów pozbawionych kofeiny i tej najgorszej i najpowszechniejszej przy pomocy CHLORKU METYLENU I OCTANU ETYLENU. W każdej z nich najpierw spulchnia się ziarenka zielonej kawy. Dzięki temu ich powierzchnia jest większa i łatwiej usunąć z nich kofeinę. Dla bardziej dociekliwych gorąco polecamy obejrzenie programu FOOD CIA. W odcinku prowadzący krok po kroku śledzą produkcje tej odmiany kawy w fabryce w San Paulo w Brazyli.
Powiem szczerze, że od dziś przechodze na normalna kawę, lub herbaty ziołowe;/