Ekorodzice

Jestem z wami od:2010.08.16 13:45
hetmanka
Ostatnie logowanie: 2015.10.04 22:18
Liczba postów: 282
Moje ulubione: 3

użytkownik portalu

40 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Majonez domowej roboty

28.04.2014
Wiem, wiem majonez to głównie kalorie i tłuszczyk na biodrze, ale my lubimy ten wynalazek. Postawiłam jednak na zdrowszą domową wersje. pod spodem przepis:

350 oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy dijon
1 żółtko
sól
pieprz
domowa musztarda


Jajko myjemy. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko miksujemy z przyprawami. Dodajemy musztardę. Nadal miksujemy. Powoli wlewamy olej i ubijamy, aby  była puszysta. Na koniec dodać cytryny.Uważać, żeby podczas miksowania się nie zważył ( najlepiej dodawać składniki o temperaturze pokojowej)


Niektórzy dają zwykłą musztardę, ale ja wolę smak dijon. Jestem też otwarta na wasze przepisy!
Dodaj komentarz
Komentarzy: 2
{opis}
14.05.2014 23:19 - zamotana
Do jajeczka, do sałatki jarzynowej, do dekoracji- majonez musi być! A tymczasem czytajmy etykietki ! W tym słoiczku kryją się różne substancje: przeciwutleniacz konserwujący E385, który w nadmiernych ilościach powoduje zaburzenia jelitowe, guma guar E 412 - może być powodem wzdęć, mdłości i biegunek, guma ksantanowa E 415- sprawca migren, wzdęć, biegunek i bólów brzucha oraz jajka w proszku i wiele innych. Nie dość tego nadmiar majonezu wpływa istotnie na sylwetkę. Jak? 100 g majonezu to średnio 660-770 kcal, więc 1 łyżka (25 g) może nam dołożyć 160-180 kcal do jajeczka. I czy jest sens? Można pół na pół wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, wtedy zaoszczędzimy kilka kalorii. A majonez domowy? Kalorie ma i mieć będzie, chociaż mniej konserwantów: żółtko, sok z cytryny, sól, pieprz, musztarda i olej- trochę kalorii spalimy przy kręceniu majonezu:)