Pamiętam, jak byłam mała, to na święta moja mama robiła zawsze majonez do sałatki. Trwało to długo, bo nie miała miksera i dolewała po trochę oleju do całości. Obecnie często kupuje się już gotowy produkt. Ja jednak znalazłam niedawno fajny przepis na
domowy majonez robiony w minutę. Zmodyfikowałam go dosmakowując całość tak, jak ja lubię.
Składniki:
- 1 świeże jajko (najlepiej wiejskie)
- 125 ml oleju rzepakowego
- szczypta czarnego pieprzu świeżo zmielonego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Zaczynam od sparzenia jajka w skorupce wrzątkiem. To bardzo ważne!
Teraz potrzebuję wąskiego naczynia, które będzie tylko trochę szersze od końcówki blendera. Może być to jakiś słoik lub szklanka. Tam umieszczam wszystkie składniki na majonez. Wkładam końcówkę blendującą na samo dno i zaczynam blendowanie. Kilka razy podnoszę ją góry. W niecałą minutę majonez jest gotowy. Ja do jego przygotowania wykorzystałam wiejskie jajko, stąd ten ładny żółty kolor.
Taki majonez przechowujemy oczywiście w lodówce i staramy się szybko zużyć. Ja robię z jego wykorzystaniem pastę jajeczną.