|
użytkownik portalu
|
|
Dziś przepis na domowe racuchy. W rodzinnym domu zawsze jedliśmy takie z tartymi jabłkami i sodą oczyszczoną. Jednak od kiedy gospodarzę u siebie, przeszłam na placki drożdżowe. Te są bardziej jabłkowe i dla mnie smaczniejsze.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 50 gr świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 0,5l ciepłego mleka
- 4,5 jabłek
- szczypta soli.
W dużej misce zasypujemy drożdże cukrem i czekamy aż się całkiem rozpuszczą. Można później lekko zamieszać. Dodajemy mleko, jajka i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z solą. Dobrze wymieszane ciasto zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut, aż podwoi swoją ilość.
W międzyczasie obieramy jabłka i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy je w plastry na ok. 0,5 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej i zanurzone jabłka w cieście smażymy z obu stron na rumiano.
Na koniec można oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi:
Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce i usmażyć racuchy dopiero na drugi dzień. Również wyjdą.
Czym większe jabłka, tym wyjdą ładniejsze i większe.
Z podanych składników wychodzi cała największa miska racuchów z tzw. misek szwedzkich.
Moja 2-letnia córcia się nimi zajada. Jabłka + mleko to samo zdrowie.