|
użytkownik portalu
|
|
4 bardzo dojrzałe banany
100 g rodzynek
2 szklanki mąki razowej lub pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki sody
1/3 szklanki oleju (przeznaczonego do pieczenia i smażenia)
1/4 szklanki wody
Rodzynki zalewam wrzątkiem, czekam aż wystygną, odcedzam wodę. Połowę rodzynek (ok. 50 g) miksuję z bananami.
Dodaję resztę składników, mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodaję pozostałe rodzynki, ponownie mieszam i wkładam do prostokątnej blachy (wielkości ok. 25 na 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Takie ciasto wkładam do piekarnika i od momentu kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 180 st C piekę ok. 45-50 minut z termoobiegiem.
Mojej rodzinie ciasto bardzo smakuje, a ja zjadając kolejny kawałek nie mam wyrzutów sumienia, bo takie ciasto to samo zdrowie ;)