Ekorodzice

Ekorodzice.pl na Natura Food 2010 w Łodzi

Autor: Redakcja EKORODZICE.PL 2010.10.18, 15:37
Łódzkie Targi NATURA FOOD to najważniejsza impreza branży produktów tradycyjnych i ekologicznych w Polsce. A skoro najważniejsza – Eko Jeż, który na co dzień zajmuje się promowaniem żywności ekologicznej i  naturalnej, nie mógł jej przegapić.

fot. Łukasz Wrzesiński

Na uczestników targów czekało wiele atrakcji. Można było m.in:
  • napić się trawki (młody jęczmień),
  • kupić sadzonki żeń szenia,
  • skosztować rożnego rodzaju miodów,
  • wziąć udział w degustacji ekowina oraz rzadkich browarów,
  • wymienić zużytą świetlówkę na bawełnianą torbę lub 10 zużytych baterii na 1kg owoców,
  • dowiedzieć się, na czym polega fair trade,
  • podpisać petycje naturalne geny i tiry na tory.

Chętni mogli również powalczyć o Złoty Medal NATURA FOOD 2010 w trzech kategoriach:

EKOLOGICZNE CERTYFIKOWANE


I miejsce
Manufaktura Czekolady za czekoladę deserową z ziarnem prażonym z Ghany

Wyróżnienia: Gospodarstwo Rolne Piotr Woźnicki za ogórek kiszony kołobrzeski oraz firma Bio Food za napój biosmoothie brzoskwiniowo-bananowo-jabłkowy.

fot. Łukasz Wrzesiński


NATURALNE NIECERTYFIKOWANE

I miejsce Fungopol za marynowanego borowika szlachetnego

Wyróżnienie: ZPS Stefan Skierwawski za nalewkę żurawinową

fot. Łukasz Wrzesiński


TRADYCYJNE


I miejsce
  • Wędzarnia Warmińska za węgorza wędzonego w skórce
  • Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska za twarożek śmietankowy
Wyróżnienia:
  • Gospodarstwo Pasieczne "Bartnik Mazurski" za miód lipowy
  • FHU Mirosław Gworek za płoć na królewski stół
  • Gospodarstwo Rolne państwa Marcinkowskich za makaron radziwiłłowski

fot. Łukasz Wrzesiński


Po raz trzeci Urząd Marszałkowski w Łodzi nagrodził Tyglami smaku zwycięzców wojewódzkiej edycji konkursu na produkt regionalny. Duży tygiel smaku otrzymał Pan RYSZARD OLESZCZAK – producent 100% naturalnego kwasu chlebowego.

fot. Łukasz Wrzesiński



Chcesz zobaczyć więcej zdjęć z Natura FOOD? Odwiedź galerię Eko Jeża i zobacz, kogo spotkaliśmy na targach.


To jeszcze nie koniec...
Typy EKO JEŻA top 10 (produkty nienagrodzone w tym roku, ale na które warto zwrócić uwagę)

fot. Łukasz Wrzesiński



1. Chipsy maniokowe – stoisko Natura rzeczy
2. Sok jabłkowy "Dar ogrodu" – (Dariusz Jezierski)
3. Browar Koreb z Łasku – PIWOMAR (Marek Kaczorowski)
4. Ser kozi bio – RODZINNE GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE "FIGA" (Waldemar i Tomasz Maziejuk)
5. Twaróg Czarnocin – MILKPOL
6. Ekologiczne wino wytrawne z aronii – JANTOŃ
7. Syrop z pędów sosny –  FUNGOPOL
8. Olej rydzowy zimnotłoczony – SEMCO
9. Soki Maurer z Łącka – TŁOCZNIA MAURER
10. Kruszone ziarno kakaowca – SUROVITAL


Tagi: miód   naturafood   odżywianie   styl   zdrowe   zdrwy   życia   żywienie