Łódzkie Targi NATURA FOOD to najważniejsza impreza branży produktów
tradycyjnych i ekologicznych w Polsce. A skoro najważniejsza – Eko Jeż,
który na co dzień zajmuje się promowaniem żywności ekologicznej i
naturalnej, nie mógł jej przegapić.
fot. Łukasz Wrzesiński
Na uczestników targów czekało wiele atrakcji. Można było m.in:
- napić się trawki (młody jęczmień),
- kupić sadzonki żeń szenia,
- skosztować rożnego rodzaju miodów,
- wziąć udział w degustacji ekowina oraz rzadkich browarów,
- wymienić zużytą świetlówkę na bawełnianą torbę lub 10 zużytych baterii na 1kg owoców,
- dowiedzieć się, na czym polega fair trade,
- podpisać petycje naturalne geny i tiry na tory.
Chętni mogli również powalczyć o Złoty Medal NATURA FOOD 2010 w trzech kategoriach:
EKOLOGICZNE CERTYFIKOWANE
I miejsce Manufaktura Czekolady za czekoladę deserową z ziarnem prażonym z Ghany
Wyróżnienia:
Gospodarstwo Rolne Piotr Woźnicki za ogórek kiszony kołobrzeski oraz
firma Bio Food za napój biosmoothie brzoskwiniowo-bananowo-jabłkowy.
fot. Łukasz Wrzesiński
NATURALNE NIECERTYFIKOWANE
I miejsce Fungopol za marynowanego borowika szlachetnego
Wyróżnienie: ZPS Stefan Skierwawski za nalewkę żurawinową
fot. Łukasz Wrzesiński
TRADYCYJNEI miejsce
- Wędzarnia Warmińska za węgorza wędzonego w skórce
- Jędrzejowska Spółdzielnia Mleczarska za twarożek śmietankowy
Wyróżnienia:
- Gospodarstwo Pasieczne "Bartnik Mazurski" za miód lipowy
- FHU Mirosław Gworek za płoć na królewski stół
- Gospodarstwo Rolne państwa Marcinkowskich za makaron radziwiłłowski
fot. Łukasz Wrzesiński
Po raz trzeci Urząd Marszałkowski w Łodzi nagrodził Tyglami smaku
zwycięzców wojewódzkiej edycji konkursu na produkt regionalny. Duży
tygiel smaku otrzymał Pan RYSZARD OLESZCZAK – producent 100%
naturalnego kwasu chlebowego.
fot. Łukasz Wrzesiński
To jeszcze nie koniec...
Typy EKO JEŻA top 10 (produkty nienagrodzone w tym roku, ale na które warto zwrócić uwagę)
fot. Łukasz Wrzesiński
1. Chipsy
maniokowe – stoisko Natura rzeczy
2. Sok
jabłkowy "Dar ogrodu" – (Dariusz Jezierski)
3. Browar
Koreb z Łasku – PIWOMAR (Marek Kaczorowski)
4. Ser kozi bio – RODZINNE GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE
"FIGA" (Waldemar i Tomasz Maziejuk)
5. Twaróg
Czarnocin – MILKPOL
6. Ekologiczne wino
wytrawne z aronii – JANTOŃ
7. Syrop
z pędów sosny – FUNGOPOL
8. Olej
rydzowy zimnotłoczony – SEMCO
9. Soki
Maurer z Łącka – TŁOCZNIA MAURER 10. Kruszone
ziarno kakaowca – SUROVITAL
|