Wodorosty są świetnym dodatkiem do diety i zastrzykiem witaminowo - minerałowym zwłaszcza dla niejadków i wegetarian. Dzieciom można je już wprowadzić bezpiecznie po 10. miesiącu życia, a właściwie w momencie, kiedy dziecko dostaje mleko matki mniej niż 3 razy na dobę.
Spirulina to algi, które są naturalnym koncentratem ważnych dla życia:
Poza tym są szczególnie cennym nośnikiem witalizującej energii światła - biofotonów.
Spirulina nazywana jest "mlekiem Matki Ziemi" z uwagi na niezwykle wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gammalinolenowego, będącego ważnym składnikiem kobiecego pokarmu. Mówi się również o niej "zielone mięso", ponieważ zawiera niespotykanie wysoki udziału wysokowartościowego białka (60% to blisko trzykrotnie więcej od zawartości białka w mięsie).
Jakie jest więc działanie spiruliny?
Jaka spirulina i ile?
Najlepsza jest spirulina, która nazywa się suplementem diety (nie dodatkiem żywnościowym), ponieważ preparaty o statusie suplementów są szczegółowo badane. Dla dzieci nadaje się spirulina hawajska - w postaci tabletek lub kapsułek. Zwykle tabletka to 500 mg, a więc dzieciom podajemy pół tabletki co drugi dzień wieczorem. Należy ją roztłuc, posypać kolację i wymieszać.
Poza spiruliną warto używać glony wakame, kombu lub nori. Są one odpowiednie dla dzieci i jak najbardziej wskazane dla dorosłych. Mają postać suszonych liści - niektóre z nich trzeba namoczyć przed gotowaniem.
Spożywanie glonów poprawia samopoczucie, ma korzystny wpływ na układ hormonalny i nerwowy, pomaga usuwać z organizmu toksyny. Każda odmiana glonów zawiera zrównoważone proporcje protein oraz aminokwasów, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym glony dostarczają nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3, które znacząco wpływają na podniesienie odporności u dzieci. Oczywiście, zawierają witaminy i pierwiastki śladowe, dzięki czemu wzmacniają oraz tonizują organizm.
Łamiemy kawałek glona (max 1 cm) i wrzucamy do garnuszka/rondelka z gotującą się wodą. Do tego dodajemy to, co akurat zamierzamy gotować - kaszę, warzywa, przyprawy. Przed podaniem małemu dziecku glona wyjmujemy i miksujemy jedzonko, a później już zostawiamy. Ważne jest, żeby nie dodać za dużo glona, gdyż potrawa będzie miała smak ryby. Dzieciom gotujmy posiłki z glonem co drugi dzień lub kiedy nam się przypomni. Sobie możemy dorzucać glona przy każdym gotowaniu - tak samo mały kawałek.
1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.