Ekorodzice

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Autor: Jolanta Walczyk 2014.05.07, 16:21

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Potocznie nazywana anielskim zielem. Nie każdy wie, że arcydzięgiel litwor to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych pomagająca według starych przekazów na wiele schorzeń, o czym można przeczytać w książkach zielarskich. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury.

fot. Konfitura z anżeliki

Przepis na konfiturę z anżeliki :

  • 1kg młodych łodyg lub ogonków lisciowych arcydzięgla litwor
  • 1kg cukru brązowego
  • 1 szklanka wody

Anżelikę zbieramy umyć, osączyć, pokrajać na kawałki ok 4cm. Wrzucić na gorącą wodę. Gotować ok. 10 minut i odcedzić. Z cukru i wody ugotować syrop i go zszumować. Wrzucić na wrzący syrop arcydzięgiel litwor. Gotować na małym ogniu, delikatnie mieszając. Włożyć do wygotowanych małych słoiczków i zamknąć. Można wykorzystać do dekoracji ciast, słodzenia herbaty.

Niektórzy na końcu dodają kwasek cytrynowy lub cytrynę do konserwacji. Jeszcze inni łyżkę sody oczyszczonej do wody na samym początku, aby wydobyć zielony kolor z łodyg. Ja jestem minimalistką więc 3 składniki mi wystarczają. dodam, że przepis pochodzi z zeszytu babci i ma co najmniej 90 lat. Smacznego!


UWAGA!  

1.Kobiety w ciąży lub karmiące piersią kategorycznie nie powinny go używać w żadnej postaci!

2. W niektórych regionach anżelikę nazywa się zielem św. Ducha, gołębią pokrzywą, lubszczą, angeliką, archangeliką, anielskim zielem, anielskim korzeniem, dzięgielnicą, dzięgielem wielki. TO TA SAMA ROŚLINA!



Przeczytaj także:

Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców dzikiej róży

Dżem z owoców z dzikiej róży jest nie tylko zdrową przekąską, ale i tanią w wykonaniu. Owoce możemy zbierać w czystych terenach pod lasem. Do przygotowania dżemu nadają się wszystkie gatunki, nawet te o najmniejszych owocach czy te przemarznięte.... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Każda z nas, gdy tylko stała się mamą, zaczęła rozumieć, jak bardzo ważna dla zdrowia i rozwoju dziecka jest odpowiednia dieta. Jako mamy wiemy więc doskonale, że powinna być ona między innymi bogata w owoce i warzywa. To w ten sposób... więcej »
Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Od kilku lat ciągle rośnie świadomość znaczenia właściwego odżywiania i aktywności fizycznej. Coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i wprowadza do codziennej diety pełnowartościowe składniki. Połączenie zdrowego menu... więcej »
Jak gotować w parowarze?

Jak gotować w parowarze?

Czy zaopatrzyliście już Waszą kuchnię w parowar? Nie wiecie czemu tak naprawdę służy gotowanie na parze? A może zastanawiacie się, czy naprawdę warto? W tym krótkim artykule postaram się Wam przybliżyć rzeczywistą potrzebę posiadania... więcej »


Komentarzy: 8
{opis}
12.09.2013 17:50 - miraga_
Ale mnie zaciekawiliście. Nic nie próbowałam jeszcze z tą rośliną.
{opis}
12.09.2013 10:42 - agnieszka
Dodam jeszcze, że z dzięgla jest pyszna nalewka dzięgielówka!
{opis}
12.09.2013 10:40 - agnieszka
Kumaryny zawarte w arcydzięglu rozrzedzają krew, dlatego też osoby stosujące terapię przeciwkrzepliwą powinny unikać tego zioła. Tak samo kobiety w ciąży i karmiące Jednak dla dzieci jest wskazany
{opis}
12.09.2013 10:35 - hetmanka
Kurcze, ale nie wiedziałam że przy karmieniu piersią nie można;/ Czemu?
{opis}
12.09.2013 10:34 - hetmanka
Nigdy nie robiłam konfitury z anżeliki, nie wiedziałam, że dzięgiel wielki to anżelika, jednak roślinę znam. Tłuczone nasiona arcydzięgla (niczym wanilia) stosuję do deserów mlecznych, a suszone mielone korzenie wykorzystuje przy pieczeniu ciasteczek.
{opis}
12.09.2013 10:04 - mama_Igorka
Anielskiego ziela trudno jest nie zauważyć, gdyż znacznie góruje nad innymi roślinami dochodząc nawet do 2, 5 metrowej wysokości. Te, które rośnie u nas przy domu mają około 2 metrów. Nigdy nic z arcydziegla nie robiłam. Dużo słyszałam. Chętnie wypróbuje bo wygląda smacznie. Tylko kiedy ty te łodygi zbierasz?
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów