Ekorodzice

Wiosenna dieta na wzmocnienie wątroby

Autor: Emilia Lorenc 2011.02.21, 12:53
Wiosna to idealna pora roku na wzmocnienie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wątroba, która należy do żywiołu drewna (wiosny), kontroluje i oddziałuje na różne części ciała: oczy, napięcie mięśni, ścięgna, paznokcie, emocje i łzy. A w okresie wiosennym ma ona bardzo dużo energii,  dzięki czemu możemy oczyścić swój organizm.


fot. Łukasz Wrzesiński

Mmm... wiosna... już nie możemy doczekać się jej tego roku. Już chcielibyśmy rozpoczynać nasz dzień od poranka, z którym budzi się nowe życie. Nasz wzrok kieruje się w stronę wschodu, gdzie wraz ze słońcem kiełkuje zielona trawa, z pąków na drzewach przebijają się soczyste zielone listki. Na błękitnym niebie szybują rozśpiewane ptaki głoszące cud narodzin bożego stworzenia. Uczucie wiosennego wiatru na twarzy uspakaja nasze wnętrze czego oznaką są płynące z oczu łzy szczęścia


I tak nadchodzi wiosna, gdzie potrzeba i w naszym organizmie odnowy – narodzin z tego, co nagromadziliśmy w czasie zimy. Nasz organizm wymaga oczyszczenia z toksycznych złogów, by mogły płynąć i nasze soki wiosennym przebudzeniem.


Wiosenne wzmacnianie wątroby

  • Jest to proces ściśle związany ze zmianą żywienia i aktywnością fizyczną. Po ciężkich zimowych mięsnych potrawach czy dużej ilości warzyw strączkowych nadszedł czas na lekkie potrawy z warzyw i zbóż, które oczyszczą i przywrócą dynamikę naszemu ciału.

  • Podczas tej pory roku przeważa wiatr, który może nieść zagrożenie wysuszeniem naszego organizmu. Stąd należy używać produktów należących do przemiany drewna, mających charakter ściągający, co pozwoli utrzymać w równowadze nasze soki wewnętrzne. 

  • W czasie wiosny powinno się używać w naszej diecie produktów o smaku kwaśnym.

Produkty należące do przemiany drewna to przede wszystkim:


zboża:
pszenica, orkisz, zielony orkisz
warzywa: świeże młode i zielone warzywa, sałaty, zarodki, kiełki, cukinia, nać pietruszki, szczaw, szpinak, kwaszone warzywa
owoce:
wiśnie pigwa, kwaśne jabłka, agrest, porzeczki, cytryny, poziomki, rabarbar
przyprawy: ocet winny, estragon, melisa, świeże zioła, drożdże
zioła:
krwawnik, hibiskus, babka, sok z brzozy, piwo pszeniczne, sok z porzeczki
mięso: kura, gęś, gołąb, kaczka, wątroba
nabiał:
kwaśna śmietana, jogurty, biały ser, zsiadłe mleko



Tagi: dieta   kuchnia   pięć   przemian   wątroba   zdrowa  

Przeczytaj także:

Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Ostatnio coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie probiotyków na organizm dziecka. Mianem probiotyku określa się wyselekcjonowane kultury bakterii, które po spożyciu w określonej ilości przyczyniają się do poprawy równowagi w zakresie... więcej »
Danie z parowaru – Ryba z gruszkami

Danie z parowaru – Ryba z gruszkami

Przed Wami przepis na danie z parowaru – pyszny duet rybę z gruszkami. Oto przykład szybkiego, pożywnego i rodzinnego obiadku, który znakomicie smakuje z parowaru... ... więcej »
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej... więcej »
Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Orzeźwiająca lemoniada na upalne dni — jak ją przygotować?

Lemoniada to napój, który doskonale sprawdza się w upalne, letnie dni. Skutecznie orzeźwia i nawodnia organizm, a ze względu na zawartość owoców, dostarcza szeregu witamin i minerałów. Jaki jest najlepszy przepis na lemoniadę cytrynową czy... więcej »
Ryba na parze z warzywami

Ryba na parze z warzywami

Z dnia na dzień coraz bardziej zaprzyjaźniamy się z parowarem i odkrywamy jego możliwościami. Podawaliśmy Wam już przepis na rybę z gruszkami. Tym razem chcielibyśmy się z Wami podzielić naszym kolejnym odkryciem: rybą z warzywami na parze... więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów