Jedną z zalet placuszków gryczanych jest to, że są bardzo proste w przygotowaniu – potrafi zrobić je każdy bez wyjątku. Poza tym są smaczne i zdrowe. A to wystarczy, aby zostać ich fanem na całe życie...
1 porcja (1 placuszek):
- 1 czubata łycha mąki gryczanej,
- 4 łyżki zimnej wody,
- olej rzepakowy do natłuszczenia patelni,
- szczypta soli,
- mała łyżeczka syropu z agawy do smaku.
Mąkę i sól wsypać do miski. Dodać syropu z agawy i wodę. Dobrze wymieszać z wodą na gładką masę. Rozgrzać olej na patelni. Nalać ciasto i pozwolić mu się rozlać na patelni. Piec z jednej strony ok. 2 minuty, przewrócić za pomocą łopatki i piec z drugiej strony. Podawać lekko ciepłe
zamiast pszennego chleba.
Placuszki można spokojnie podawać osobą uczulonym na gluten, mleko, jajka, pszenicę, ziarna, soję, grzyby, drożdże.
Jeśli znacie jakieś inne ciekawe przepisy, podzielcie się z nimi na naszym forum: ZDROWA KUCHNIA.