Ekorodzice

Podpłomyki

Autor: Tekst i zdjęcia Jolanta Walczyk 2013.10.28, 20:33

Czy po powrocie z pracy do domu często zdarza się, że brakuje Wam chleba? Znam to sposób! Od kilku lat staram się, aby zapasy mąki nigdy się nie skończyły. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. 

fot. Podpłomyki


Mąka, sól i woda znajduje się w prawie każdym domu. Z tej oto przyczyny podpłomyki mogą stać się waszym ulubionym daniem awaryjnym. Nie dorównują może chlebowi na zakwasie swoim składem odżywczym, zwłaszcza że najlepiej je wykonywać z mąki białej pszennej. Jednak są na pewno o wiele zdrowsze niż białe pieczywo z marketu i łatwe do przyrządzenia. Wystarczy patelnia, piekarnik, grill, ognisko... Dla mnie mają wartość sentymentalną. Przypominają mi beztroskie wakacje z dzieciństwa, co prawda tamte podpłomyki były robione w glinianym piecu, ale te z patelni też dają radę. Zgłodnieliście?

Porcja dla jednej osoby: 

 

  • 200 g mąki pszennej (ja używam mąki 3 ziarna)
  • 125 g ciepłej wody
  • sól morska do smaku
Składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy ciasto przez około 3 minuty. Ciasto powinno być luźniejsze od tego na pierogi. Wałkujemy i wycinamy małe cienkie placuszki. Kładziemy na suchej patelni teflonowej do zrumienienia i obracamy na drugą stronę. Gotowe! Wiem, że niektórzy pieką podpłomyki na kamieniu od pizzy w piekarniku. Zapewne będą lepsze, ale niestety kamienia nie posiadam. 

fot. podplomyki

fot. podplomyki


Ja najbardziej lubię podpłomyki z dżemem malinowym domowej roboty lub konfiturami niezwykłymi z żubrówką. MNIAM!


Przeczytaj także:

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Arcydzięgiel litwor- konfitura

Anżelika to pospolita nazwa arcydzięgla litwor. Jest to roślina dziko rosnąca, ale bardzo popularna nad brzegami potoków, rzek oraz coraz częściej w przydomowych ogrodach. Doskonały materiał na konfitury, soki, nalewki... Ja zaczęłam od konfitury!... więcej »
Sałatka z trzech serów i owoców

Sałatka z trzech serów i owoców

Świeże owoce i pyszne sery – czy znasz już takie połączenie? Jeśli nie, to koniecznie przygotuj tę sałatkę! Sycąca przekąska w sam raz nadaje się na przerwę w pracy lub do podjadania w czasie rodzinnego przyjęcia. Mnóstwo witamin... więcej »
Ciasto waniliowe

Ciasto waniliowe

Wanilia była rarytasem znanym początkowo jedynie w krajach Ameryki Środkowej i Południowej. Tylko tam żyły owady potrzebne do zapylania żółto-białych kwiatów. Na szczęście znaleziono rozwiązanie, dzięki któremu roślina może być uprawiana... więcej »
Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Wyciskarka do soków – przyjaciółka młodych mam

Każda z nas, gdy tylko stała się mamą, zaczęła rozumieć, jak bardzo ważna dla zdrowia i rozwoju dziecka jest odpowiednia dieta. Jako mamy wiemy więc doskonale, że powinna być ona między innymi bogata w owoce i warzywa. To w ten sposób... więcej »
Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Czy warto stosować probiotyki dla dzieci?

Ostatnio coraz więcej mówi się o korzystnym wpływie probiotyków na organizm dziecka. Mianem probiotyku określa się wyselekcjonowane kultury bakterii, które po spożyciu w określonej ilości przyczyniają się do poprawy równowagi w zakresie... więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów