W naszym domu kasza jaglana wiedzie prym już od dłuższego czasu. Możliwości jej zastosowania i podania stale się powiększają, dlatego zawsze staram się mieć ją ugotowaną na zapas. Wśród moich domowników furorę robi m.in. mleko jaglane – wegańskie.
fot. Jolanta Walczyk
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Namaczam na noc 10 migdałów. Rano wylewam wodę, a migdały obieram.
- Wrzucam do blendera migdały oraz 2/3 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie z dodatkiem daktyli.
- Można dodać trochę soli / słodu – ja dodaję syrop z agawy lub ksylitol.
- Miksuję wszystko około minuty z ciepłą (ale nie gorącą) wodą aż powstanie gładka masa.
- Dolewając wody, uzyskuję mleko, które później przecedzam przez gęste sito lub gazę.
WSKAZÓWKA: można dodać w czasie miksowania odrobinę oleju lnianego lub z pestek winogron – wtedy jest bardziej pożywne. Odmiany smakowe też wchodzą w grę – raz wanilia , raz banan, innym razem karob- proszek z chleba świętojańskiego (wtedy wychodzi kakaowe).
Warto wiedzieć, że MLEKO JAGLANE z kaszy rewelacyjnie zagęszcza zupy oraz sosy. Zmiksowane z płynem działa jak gęsta śmietana i nie jest tak szkodliwe jak białko krowie pochodzące z półki sklepowej!!! A dzieci zamiast mieszanek modyfikowanych na śniadanko mogą je pić :)