Ekorodzice

Mleko jaglane

Autor: edymal 2013.03.01, 13:59
W naszym domu kasza jaglana wiedzie prym już od dłuższego czasu. Możliwości jej zastosowania i podania stale się powiększają, dlatego zawsze staram się mieć ją ugotowaną na zapas. Wśród moich domowników furorę robi m.in. mleko jaglane – wegańskie.

fot. Jolanta Walczyk

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Namaczam na noc 10 migdałów. Rano wylewam wodę, a migdały obieram.
  2. Wrzucam do blendera migdały oraz 2/3 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie z dodatkiem daktyli. 
  3. Można dodać trochę soli / słodu  ja dodaję syrop z agawy lub ksylitol.
  4. Miksuję wszystko około minuty z ciepłą (ale nie gorącą) wodą aż powstanie gładka masa.
  5. Dolewając wody, uzyskuję mleko, które później przecedzam przez gęste sito lub gazę.

WSKAZÓWKA: można dodać w czasie miksowania odrobinę oleju lnianego lub z pestek winogron  wtedy jest bardziej pożywne. Odmiany smakowe też wchodzą w grę  raz wanilia , raz banan, innym razem karob- proszek z chleba świętojańskiego (wtedy wychodzi kakaowe).


Warto wiedzieć, że MLEKO JAGLANE z kaszy rewelacyjnie zagęszcza zupy oraz sosy. Zmiksowane z płynem działa jak gęsta śmietana i nie jest tak szkodliwe jak białko krowie pochodzące z półki sklepowej!!! A dzieci zamiast mieszanek modyfikowanych na śniadanko mogą je pić :)




Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »