Przepisy dla dzieci powyżej 1 roku życia
Mleko SojoweUwaga! nie wszyscy alergicy i wszystkie dzieci z autyzmem mogą spożywać soję.
Uwaga na soję modyfikowaną genetycznie, nie używamy jej!!!
Namoczyć 1/2szklanki soi w 3 szklankach wody przez noc. Soję odcedzić i przepłukać.
Zmieszać:
- 1 szklanka namoczonej (lub mrożonej) soi
- 1szklanka wody
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropel oleju
Wszystko zmiksować blenderem ok. 3min i dodać 4 szklanki wody. Wlać do małego garnka, który trzeba umieścić w większym garnku z wodą. Gotować w ten sposób przez 40min. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przecedzić przez drobne sito lub gazę. W lodówce można przechowywać do 5 dni.
Mleko OwsianeUwaga! Nie dla dzieci, które są na diecie bezglutenowej.
- 1 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:Wszystkie składniki gotować przez 20 minut, często mieszając. A następnie zmiksować do konsystencji śmietany. Dodać jeszcze 2 szklanki wody i dobrze wymieszać. Można wyklarować mleko, przecedzając je przez drobne sito lub gazę.
Mleko migdałowe
- 100 g migdałów
- 200 g wody
Wykonanie:100 g migdałów moczyć w wodzie przez godzinę. Następnie osuszyć i mielić w młynku 2 razy. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200 g wody. Postawić masę na 2 godziny do lodówki. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.
Mleko z soczewicy
- 100 g soczewicy
- 200 g wody
Wykonanie:Mielić w młynku 100 g soczewicy, aż uzyska się drobną mąkę. Uzyskaną mąkę zmiksować z 200 g wody. Postawić masę na 2 godziny w lodówce. W tym czasie od czasu do czasu mieszać. Następnie mleko przecedzić przez gazę lub sitko.