To od mojej kochanek babci dowiedziałam się o mocy serwatki, która (jak pewnie wiecie) powstaje z mleka przy produkcji serów. W zakładach mleczarskich traktowana jest jako odpad i po prostu wylewana. Co okazuje się być wielkim błędem. Konsystencja serwatki jest dość rzadka, ma kwaśny smak, a kolor na moje oko żółtawy.
Właściwości serwatki są olbrzymie - i te pielęgnacyjne, i te lecznicze.W serwatcę znajdziemy m.in. aminokwasy, fosfor, wapń, jod i sód, witaminy B1, B2, B6 i B12, a także kwas pantotenowy.
WŁAŚCIWOŚCI PIELĘGNACYJNE
- maseczka na twarz i ręce - właściwości wygładzające skórę
- poprawia kondycję włosów
- wykorzystywana do pielęgnacji intymnych części ciała
- stosowana podczas kuracji na egzemy
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
- oczyszcza wątroby
- odtruwa organizm
- wzmacnia organizm
- działa antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie
- polecana przy nadciśnieniu i zalecana cukrzykom, ponieważ reguluję poziom cukru w organizmie
- przy zaparciach zalecana jest szklanka serwatki na pusty żołądek
- łagodzi objawy depresji oraz stresu
Uwaga! świeży płyn serwatkowy można spożywać tylko i wyłącznie przy kontrolowanej hodowli krów, szybkiej obróbce mleka po wydojeniu oraz szybkiemu spożyciu.
CIEKAWOSTKA - już Hipokrates docenił serwatkę, gdyż polecał ją m.in. jako środek łagodzący zatrucia pokarmowe.